Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι σεισμολόγοι λίγο πριν συμπληρωθούν δύο 24ωρα από τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ. «Είμαστε επιφυλακτικοί επειδή η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα αν ο προχθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. «Χρειαζόμαστε και άλλο χρόνο για να επεξεργαστούμε τα δεδομένα» λέει ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Θανάσης Γκανάς.

Συζητήσεις, ωστόσο, γίνονται στους κύκλους των επιστημόνων για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Κυριακής. «Προκλήθηκε από ένα κομμάτι του ρήγματος που «έσπασε» τον Ιανουάριο του 1983 με τον σεισμό των 6,8 ρίχτερ και είναι διαφορετικό από αυτό που προκάλεσε τον σεισμό του 1953, μεγέθους 7,3 ρίχτερ» σημειώνει ο κ. Γκανάς. Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ότι ο σεισμός προκλήθηκε από διαφορετικό ρήγμα, δυτικά του γνωστού, «το οποίο διατρέχει το Αργοστόλι και το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι μέσα στη θάλασσα».

Αντίθετη γνώμη εκφράζει ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. «Μπορεί το τμήμα του συγκεκριμένου ρήγματος να μην έχει δώσει πρόσφατους σεισμούς, αλλά πρόκειται για το γνωστό ρήγμα της Κεφαλονιάς» εξηγεί.

Οι επιστήμονες μάλιστα απαντούν και στα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τις αποκλίσεις για το μέγεθος του σεισμού στις ανακοινώσεις που δόθηκαν από διαφορετικά ινστιτούτα. Σημειώνεται ότι η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε δύο φορές, σε 5,9 και 6 ρίχτερ. Οσο για το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, αυτό κατέγραψε δόνηση 6,3 ρίχτερ. «Δεν έχει καμία διαφορά για εμάς τους σεισμολόγους αν το μέγεθος του σεισμού είναι 5,8, 5,9 ή 6,3 ρίχτερ. Αυτό είναι καθαρά θέμα υπεδάφους και οργάνων μέτρησης» επισημαίνει ο ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Γεράσιμος Χουλιάρας, ενώ ο κ. Γκανάς σπεύδει να συμπληρώσει ότι πρόκειται για φυσιολογική απόκλιση. «Αλλωστε, είναι γνωστό πως άλλα ινστιτούτα μετρούν τους σεισμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και άλλα σε διαφορετική, όπως για παράδειγμα η κλίμακα ροπής» λέει.