Σταρ του κινηματογράφου, δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι αλλά και ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων ο γνωστός από τη θητεία του στον Ολυμπιακό Κριστιάν Καρεμπέ, περιλαμβάνονται στη γαλλική λίστα Φαλσιανί, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται από χθες στην κατοχή της εφημερίδας «Μοντ». Η υπόθεση που διατάραξε τις γαλλοελβετικές σχέσεις επιστρέφει και πάλι στην επικαιρότητα μετά το 2008, όταν ο ιταλογάλλος προγραμματιστής που εργαζόταν στην ελβετική τράπεζα HSBC παρέδωσε στις γαλλικές Αρχές τέσσερα DVD με ονόματα γάλλων καταθετών και δυνάμει φοροφυγάδων. Στην υπόθεση συνεργάστηκαν δύο γαλλικές υπηρεσίες: η Εθνική Διεύθυνση Φορολογικών Ερευνών (DNEF) και η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων (DGSE).

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν μια λίστα με 2.846 πιθανούς φοροφυγάδες, ενώ η Δικαιοσύνη ανέλαβε δράση τον Ιανουάριο του 2009 κατάσχοντας τους υπολογιστές του Ερβέ Φαλσιανί. Από την εξέταση των σκληρών δίσκων προέκυψε μια δεύτερη λίστα 2.956 υπόπτων. Οι δικαστικές Αρχές έδωσαν αμέσως εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας –κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους Ελβετούς. Σύμφωνα με τη «Μοντ» η έρευνα δεν έγινε χωρίς εμπόδια. Πιέσεις, καθυστερήσεις και αναβολές ήταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ κάποια στιγμή είδε την πόρτα της εξόδου ακόμη και ο επικεφαλής της DNEF.

Σήμερα η πλειονότητα των φοροφυγάδων της λίστας έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τις γαλλικές Αρχές. Αλλοι δεν χρειάστηκε να το κάνουν αφού δεν είχαν υποπέσει σε καμία παράβαση. Ενας από αυτούς είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος ήταν κάτοικος Ελβετίας. Ενας συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας, όμως, και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998, μαζί με τον Καρεμπέ και τον Ζινεντίν Ζιντάν, φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στην HSBC, τις οποίες δεν είχε δηλώσει.
ΔΙΑΣΗΜΟΙ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν δύο ιερά τέρατα του γαλλικού κινηματογράφου, ένας κωμικός σταρ, ένας διάσημος τραγουδιστής, μία πρώην Μις Γαλλία και ένας γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος UDI. Κανένας από αυτούς δεν θέλησε να μιλήσει στη γαλλική εφημερίδα. Αντίθετα, δέχθηκε να κάνει δηλώσεις ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Κλαπίς:

«Η Εφορία ήρθε σε επαφή μαζί μου όταν είχα αρχίσει να διευθετώ την υπόθεσή μου. Τον λογαριασμό τον είχε ανοίξει ο πατέρας μου, ο οποίος κατοικεί στην Ελβετία. Δεν ήξερα ότι ήταν παράνομο κάτι τέτοιο» δήλωσε.

Η έρευνα της «Μοντ», πάντως, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τον ρόλο της HSBC στην υπόθεση. Η ελβετική τράπεζα ισχυρίζεται ότι μάχεται τη φοροδιαφυγή και ότι ενεργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στην πραγματικότητα, όμως, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στους πελάτες της σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η ίδρυση παράκτιων εταιρειών.