Το ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Αργεντινή και στην Τουρκία, προκαλεί πιέσεις και στην Ελλάδα που βλέπει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται ξανά στα επίπεδα του 8,7%. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές επιδεινώνονται τώρα από την πολιτική μείωσης της ρευστότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων των hedge funds από τις οικονομίες αυτές. Πρόκειται για διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία κατέχουν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα στην ελεύθερη αγορά και, επομένως, οι όποιες αλλαγές στις τοποθετήσεις τους ανά τον κόσμο επηρεάζουν τους ούτως ή άλλως ευάλωτους ελληνικούς τίτλους.

Το πέσο, το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, έχει βουλιάξει λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας και διαμορφώνεται κοντά στα 8 πέσο ανά δολάριο. Βουτιά έχει πραγματοποιήσει και η τουρκική λίρα, που στον απόηχο της πολιτικής κρίσης είχε φτάσει έως τις 2,39 λίρες ανά δολάριο.

Η Αργεντινή έλαβε έκτακτα μέτρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη μεγάλη φυγή κεφαλαίων που οδήγησε στη υποτίμηση του νομίσματός της κατά 18% την περασμένη εβδομάδα και ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα εκτιμάται ότι έφτασε σε ποσοστό που ξεπερνά το 25%. Στην Τουρκία η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το βράδυ, καλλιεργώντας τις προσδοκίες ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια με στόχο να ανακοπεί η πτώση της λίρας –κάτι που οφείλεται στη σφοδρή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και πυροδοτείται από την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές. Εν μέσω της διεθνούς αναταραχής, τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας παρουσίασαν αύξηση αγγίζοντας το 8,7%, με τα σπρεντ να πλησιάζουν ξανά τις 680 μονάδες βάσης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με σοβαρές απώλειες 2,07% και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Η Πορτογαλία, επίσης, είδε χθες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της να σκαρφαλώνουν άνω του 5,30%.