Αντιμέτωπη με νέα σοβαρή οικονομική κρίση βρίσκεται η Αργεντινή μετά την κατακόρυφη βουτιά του εθνικού της νομίσματος κι ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 25%, ροκανίζοντας τα εισοδήματα. Τα νέα προβλήματα της Αργεντινής σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και την Ουκρανία, που βλέπουν κι αυτές τα εθνικά τους νομίσματα να βουλιάζουν, αυξάνουν τους φόβους για τη δημιουργία νέας μεγάλης συναλλαγματικής κρίσης στις αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τους πολίτες των χωρών αυτών.

Ηδη στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος επικρατεί αναβρασμός καθώς καταγράφεται φυγή από το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής που έφθασε να υποχωρεί έως τα 8,02 πέσο ανά δολάριο, τη λίρα της Τουρκίας που έφθασε έως τις 2,3 λίρες ανά δολάριο και τη χρίβνα της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιέσεις στα νομίσματα της Βραζιλίας λόγω φόβων για επιβράδυνση της Κίνας, της Ρωσίας όπου το ρούβλι παραμένει αδύναμο και της Νότιας Αφρικής όπου η ανάπτυξη μειώνεται και οι εργαζόμενοι απεργούν ζητώντας αυξήσεις.

Η Αργεντινή βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής αφού η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα είδε το πέσο να χάνει το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέμβει. Ομως η παρέμβαση αυτή έχει μειώσει σημαντικά (30%) τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας με τα οποία πρέπει να αποπληρώνει τα χρέη της και πλέον τα αποθέματα αυτά ανέρχονται σε μόλις 29 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που κατηγορούν την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ ότι ακολουθεί λαϊκιστικές πολιτικές και δεν κρατά γερά τα ηνία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, εγείροντας φόβους και για μεγαλύτερη πολιτική κρίση. Το βασικό πρόβλημα που έχει σήμερα η Αργεντινή είναι ότι οι πολίτες της δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας και ξεπουλάνε τα πέσο –ακόμη και στη μαύρη αγορά όπου οι τιμές για ένα δολάριο φθάνουν τα 13 πέσο –για να γλιτώσουν από τις συνεχείς υποτιμήσεις και τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Ενδεικτικό της αδυναμίας που καταλογίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλυτές στη Φερνάντες να αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το Μπουένος Αϊρες επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις αγορές προϊόντων από το εξωτερικό ώστε να μην αγοράζουν οι Αργεντινοί προϊόντα πληρώνοντας σε δολάρια. Λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Αργεντινή, οι πολίτες κάνουν online αγορές από την Κίνα και πληρώνουν σε δολάρια επειδή είναι φθηνότερο να αποκτήσουν από εκεί τα προϊόντα αντί να τα αγοράσουν από τα μαγαζιά.

Ομως την Παρασκευή η κυβέρνηση έκανε στροφή λέγοντας ότι θα μειώσει τους περιορισμούς αγορών σε αμερικανικό νόμισμα αλλά και ότι θα άρει την απαγόρευση της αλλαγής των πέσο με δολάρια. Το πάγωμα αυτό των συναλλαγών σε δολάρια παρέλυσε την αγορά ακινήτων όπου πολλές συναλλαγές γίνονται σε αμερικανικό νόμισμα αλλά δεν μπόρεσε να ανακόψει τη φυγή από το πέσο αφού οι κάτοικοι της Αργεντινής στράφηκαν στη μαύρη αγορά.

Χθες, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αξέλ Κισίλοφ που είχε υποσχεθεί ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στη διακίνηση συναλλάγματος –και ιδιαίτερα στην αγορά δολαρίων –ανέφερε ότι ο φόρος στις αγορές που γίνονται σε δολάρια μέσω πιστωτικών καρτών δεν θα μειωθεί από 35% σε 20% όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Θα μειωθεί όμως για αγορές σε μετρητά και θα αρθούν άλλοι περιορισμοί που αφορούν την αγορά πέσο για αποταμίευση. «Δεν υπάρχει σχέδιο, η πρόεδρος έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα, έχει χαθεί όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είπε στην «Γκάρντιαν» η 68χρονη Αϊντα Εντερ, η οποία λόγω της κρίσης είχε μείνει σαράντα ημέρες χωρίς ρεύμα στο διαμέρισμά της στη μεσοαστική γειτονιά Αλμάγκρο του Μπουένος Αϊρες.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής πραγματοποίησε παρεμβάσεις για να στηρίξει το πέσο, αλλά λόγω της συνεχούς φυγής κεφαλαίων αυτές κόστισαν ακριβά στη χώρα που είδε τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται κατά 1 δισ. δολάρια κάθε μήνα για ολόκληρο το 2013 και πλέον να διαμορφώνονται σε μόλις 29 δισ. δολάρια που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών