Στην Ουκρανία θα βρεθεί την Τρίτη η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, 48 ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης που σπαράσσει την χώρα, ενώ τα πνεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν και το βράδυ της Δευτέρας οξυμένα μετά τις κηδείες των τριών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη -οι δύο από σφαίρες.

«Θα μεταβώ αεροπορικώς στο Κίεβο αύριο το βράδυ» ανέφερε η Άστον τη Δευτέρα σε γραπτή δήλωσή της.

Εκπρόσωπός της είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αξιωματούχος θα αναχωρήσει μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις Βρυξέλλες και ότι θα περάσει ολόκληρη την Τετάρτη στο Κίεβο προτού αναχωρήσει για τη Ρίγα την Πέμπτη.

Η Άστον εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Έχω θορυβηθεί από τα δημοσιεύματα περί του ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» τόνισε.

Αυτό θα οδηγούσε σε μια νέα ολισθηρή πορεία τη χώρα «η οποία δεν θα ωφελούσε κανέναν», πρόσθεσε.

Κάλεσε τη Βουλή να «ορίσει έναν ξεκάθαρο δρόμο… προς μια πολιτική λύση», ανακαλώντας τους επίμαχους νέους νόμους και την αντιπολίτευση να «πάρει αποστάσεις από εκείνους οι οποίοι καταφεύγουν στη βία».

«Η βία πρέπει να σταματήσει και αμφότερες οι πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», πρότεινε η Άστον, σύμφωνα με τη δήλωσή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άμεσα σχέδια κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης είχε προειδοποιήσει ότι θα ζητούσε κήρυξη εκτάκτου ανάγκης εάν οι διαδηλωτές δεν αποχωρούσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε καταληφθεί στη διάρκεια της νύχτας. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το υπουργείο.

Πάντως, οι φόβοι ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να διαλύσει τις διαδηλώσεις με βίαιο τρόπο παραμένουν. Αλλωστε οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τρία κτίρια στο Κίεβο, ανάμεσά τους και το δημαρχείο.

Στο μεταξύ, ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, αργά τη Δευτέρα, απέρριψε επίσημα την πρόταση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, ανακοινώθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση -μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις- συμφώνησαν αντιθέτως στην ανάκληση κάποιων εκ των αμφιλεγόμενων νόμων κατά των διαδηλώσεων που ψηφίσθηκαν στις 16 Ιανουαρίου γεγονός που οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος διαμαρτυρίας, προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Συμφώνησαν επίσης στην υιοθέτηση ενός νόμου που παρέχει αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές, υπό τον όρο όμως να εκκενώσουν οι διαδηλωτές τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.