Φρένο βάζει το ΠαΣοΚ στην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά του νωπού γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει μεν τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, αφήνοντας όμως προς το παρόν έξω το θέμα του γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Και αυτό καθώς οι παρεμβάσεις οι οποίες προγραμματίζονταν από το υπουργείο Ανάπτυξης συγκέντρωσαν τόσο τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς όσο και αυτές των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας.

Αναφορά στις εξαιρέσεις φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το Σάββατο, λέγοντας ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ αλλά χωρίς να πειραχθούν το γάλα και τα φάρμακα.

Και ενώ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, η τρόικα πιέζει για την υλοποίηση ακόμα και εκείνων που φαίνεται να παγώνουν.

Μάλιστα, ζητά να θεσμοθετηθούν και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για αλλαγές σε σχέση και με τη λειτουργία των φαρμακείων, όπως η κατάργηση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων, η κατάργηση εξαιρέσεων από τα γεωγραφικά πληθυσμιακά κριτήρια για την εγκατάσταση φαρμακείων ακόμα και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν χθες ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με την τρόικα, που διαφαίνεται ότι θα είναι μακρύς.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές η πώληση του ψωμιού με το κιλό, η άρση περιορισμών για τα σημεία πώλησης άρτου, η κατάργηση των περιορισμών στις εκπτώσεις βιβλίων, η κατάργηση των περιορισμών στις εκπτώσεις ειδικών καταστημάτων (stock outlet), η κατάργηση κοστοβόρων διαδικασιών για την είσοδο στην αγορά νέων απορρυπαντικών, ο ορισμός μιας Εθνικής Κεντρικής Αρχής για τον έλεγχο των τροφίμων, η βελτίωση της ρύθμισης για την επιβολή ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητών και ποτών που πωλούνται σε ειδικά σημεία πώλησης, η κατάργηση του περιορισμού για προσφορές προϊόντων σε πολυσυσκευασίες, η κατάργηση περιορισμών σχετικά με προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα, η κατάργηση περιορισμών στην εισαγωγή – αποθήκευση τσιμέντου με στόχο τη μείωση τιμών στα δομικά υλικά και η κατάργηση περιορισμών στη δόμηση νέων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.