Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα «το πρόσωπό της μετά την κρίση», είναι η ελληνική προεδρία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι για τη χώρα μας «το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο της επιβεβαίωσης, της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, μετά από χρόνια πολύ σκληρών θυσιών».

«Η Ελλάδα εμφανίζει έναν χρόνο νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που είναι ένδειξη αποκατάστασης των δημοσιονομικών της ισορροπιών. Αν δούμε το πλεόνασμα αυτό κυκλικά διορθωμένο και λάβουμε υπόψη και τα εφάπαξ μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουμε πλεόνασμα ύψους 6,5% του ΑΕΠ, το καλύτερο διεθνώς, καλύτερο και από αυτό της Σιγκαπούρης» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην ανάγκη μίας «νέας αφήγησης» για την Ευρώπη, ως απάντηση στις διάφορες μορφές ευρωσκεπτικισμού.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση και τη λιτότητα, αλλά αντίθετα να προβάλλει εκ νέου αρετές όπως αυτές του κράτους δικαίου, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας» σημείωσε.