Διμέτωπη επίθεση κατά των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα εξαπέλυσε από τη Θήβα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τον πρώτο και την υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Κομισιόν από τον δεύτερο.

«Ο κ. Σαμαράς, ως επικεφαλής της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και ο κ. Τσίπρας, ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, πρωταγωνιστούν στην εξαπάτηση ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει η Γη της Επαγγελίας για τους λαούς της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι κόλαση για όλους τους λαούς της» υπογράμμισε ο κ. Δ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή στον «λάκκο των λεόντων», ο κάθε λαός είναι μόνος του, αντιμέτωπος με τα θηρία που τον κατασπαράζουν.

Στην ίδια ομιλία, ο ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα γεγονότα της Ουκρανίας λέγοντας πως «πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μπορεί να εγκλωβίζουν και απλούς ανθρώπους που υποφέρουν, βρίσκονται αντιδραστικές δυνάμεις, αστικές, ακόμη και φασιστικές, που επιδιώκουν την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ». Για να υποστηρίξει τη θέση αυτή χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την «υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της» που «όταν γίνονται διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα εξαπολύουν μύδρους, ενώ στην περίπτωση της Ουκρανίας μιλάνε υποκριτικά για το «ιερό δικαίωμα» στη διαδήλωση. Το τελικό συμπέρασμα για τον Περισσό είναι πως η λύση για τον ουκρανικό λαό δεν είναι ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής – ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, αλλά οι λαοί πρέπει να οργανώσουν τη δική τους ανεξάρτητη πάλη, αυτοτελώς, με κριτήριο τα συμφέροντά τους και όχι ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει εκείνη ή η άλλη μερίδα της πλουτοκρατίας των χωρών τους.