Εκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ για το μεταναστευτικό πλαίσιο ζητάει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ο Αλέξης Τσίπρας. Η επιστολή, η οποία έχει κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου –αλλά και «αντίπαλο» για την ίδια θέση –Μάρτιν Σουλτς, είναι ενδεικτική της καμπάνιας που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η καμπάνια θα διακρίνεται για σκληρή και επιθετική στάση προς θεσμούς και πρόσωπα που κατέχουν ευρωπαϊκά αξιώματα, με στόχο αρχικά να γίνει «διακριτή» η εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Παράλληλα όμως η πρόταση για αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τώρα την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα και την Ελλάδα, για το μεταναστευτικό απευθύνεται και προς το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οποίο, μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, είχαν πυκνώσει οι φωνές που ζητούσαν επιτακτικά από την Κουμουνδούρου «να κάνει κάτι».

Στην επιστολή του προς τον κ. Ρομπάι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει το τραγικό δυστύχημα στη Λαμπεντούζα με τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα παιδιά και τρεις μητέρες, και υπογραμμίζει πως έως τώρα οι πρωτοβουλίες που πήρε η ΕΕ για το πρόβλημα «δεν είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα».

Για τον λόγο αυτό ζητάει την άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, προς την κατεύθυνση διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει ευθέως από τον κ. Ρομπάι και «πρόβλεψη για επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό είναι η υποδοχή τους σε ελληνικό έδαφος, η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και η διάθεση ταξιδιωτικών εγγράφων προς τους μετανάστες που θέλουν να προχωρήσουν προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Τις θέσεις του και για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει λεπτομερώς στα ταξίδια που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ισπανία, στο πλαίσιο παρουσίασης των θέσεών του ενόψει των ευρωεκλογών και της υποψηφιότητάς του για τη θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Μπαρόζο.