Το ενδεχόμενο όποιος κατάδικος μεταφέρεται στη νέα υψίστης ασφαλείας φυλακή, που ετοιμάζεται στον Δομοκό, να παραμένει κρατούμενος εκεί μέχρις ότου εκτίσει την ποινή του για να αποφυλακιστεί, είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση των αδειών. Το νέο νομοθέτημα που θα επαναπροσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών στους κρατουμένους, ορίζοντας σαφείς εξαιρέσεις από τον κανόνα όσων μπορούν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις, βρίσκεται προ των πυλών. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι μεταξύ άλλων αφορούν: απαγόρευση χορήγησης άδειας για αδικήματα τρομοκρατίας και εσχάτης προδοσίας και αναμόρφωση της σύνθεσης του συμβουλίου των φυλακών με πιθανή τη συμμετοχή και δικαστικού λειτουργού.

Και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (φωτογραφία) έχει βάλει φουλ τις μηχανές για τις νομοθετικές αλλαγές, μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού στη διάρκεια της έβδομης κατά σειρά άδειάς του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος ερεύνησε ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, στο πόρισμά του κάνει λόγο για κακή εκτίμηση των δύο εισαγγελέων των φυλακών Κορυδαλλού, που ψήφισαν υπέρ της χορήγησης των αδειών στον καταζητούμενο. Ο εισαγγελέας εξέτασε τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες των δύο συναδέλφων του, που υπηρετούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είχαν πει «ναι» στη χορήγηση αδειών στον καταδικασμένο έξι φορές σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στη 17Ν, Χριστόδουλο Ξηρό. Ο κ. Ζαχαρής –σύμφωνα με πληροφορίες –εκτιμά ότι υπήρξε κακή εκτίμηση εκ μέρους των δύο εισαγγελέων των πραγματικών περιστατικών, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υπόθεσης.

Στο πόρισμά του μάλιστα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά ασκεί κριτική στον νόμο βάσει του οποίου χορηγούνται οι άδειες των κρατουμένων, αφού δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των καταδίκων και δεν επιφυλάσσει εξαιρέσεις για κανέναν κρατούμενο.

Ο φάκελος για τις «άδειες Ξηρού» βρίσκεται ήδη στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία εντός της ημέρας αναμένεται να αξιολογήσει τα στοιχεία και να αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειές της, καθώς η ίδια είχε δώσει και την εντολή για τη διενέργεια της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης.