«Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, που συζητάει την τακτική του κόμματος, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.

«Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

»Πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν πολιτικοί συσχετισμοί για την μετακίνηση του άξονα της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.

»Οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν σταθμός και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για λύσεις που θα υπερβαίνουν το σημερινό συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών. Για αυτό χρειάζεται ισχυρός προοδευτικός πόλος» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε να σηκώσει τους τόνους απένατι στη μειοψηφία για τη σύμπραξη με τους "58", ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου δεσμεύουν όλους.

«Στο συνέδριό μας λάβαμε τις αποφάσεις μας και διαμορφώσαμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Αυτές οι αποφάσεις μάς δεσμεύουν όλους και θα εργασθούμε συλλογικά για την υλοποίησή τους» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες τις δυνάμεις που αντιπαρατίθενται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στον αριστερό λαϊκισμό.

«Τα μηνύματα είναι θετικά. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Με πίστη στις ιδέες μας, χωρίς ηγεμονισμούς και μικρομεγαλισμούς . Η προοδευτική αυτή συμπαράταξη θα παίξει ρόλο την επόμενη μέρα των εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν. Ρόλο σταθεροποιητικό, ρόλο που θα μετακινήσει τον άξονα προς πολιτικές προοδευτικές κατευθύνσεις» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση να μη δεχθεί νέα μέτρα και να ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την αντικατάσταση του μνημονίου, με μια νέα συμφωνία ανάπτυξης.

«Η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας είναι η μόνη επιλογή. Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει καθαρό ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων» είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουν πολλά χρόνια στασιμότητας.

Σχετικά με τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές υποστήριξε τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, πέρα από κομματική προτίμηση και ζήτησε επανεξέταση τη θέση της κυβέρνησης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, εναρμονίζοντας την ημερομηνία τους με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε πλήρη έρευνα όλων των υποθέσεων σκανδάλων χωρίς ταλαντεύσεις και κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να μη δείξουν ανοχή στην τρομοκρατία καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται για μορφή πολιτικής δράσης, αλλά για εγκληματική δράση που επιχειρείται να καλυφθεί με φτηνή πολιτικολογία.

Αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης και στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ζητώντας αξιοποιηθεί η «ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναφέρουμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, στη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της συνεργασίας των χωρών-μελών».

Σε ήπιους τόνους συνεχίστηκε η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, με απόντα τον βουλευτή του κόμματος Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος αντιμετώπισε νωρίς το πρωί ένα μικροπρόβλημα υγείας και αφού προσήλθε για λίγο στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αποχώρησε.

Η πλειοψηφία του κόμματος και η μειοψηφία επαναδιατύπωσαν, με εκατέρωθεν επί μέρους κριτική, τις θέσεις τους για τη διαδικασία και το περιέχομενο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών.

Τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη διαδέχθηκε στο βήμα ο γραμματέας της ΚΕ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της ΔΗΜΑΡ μέχρι τις ευρωεκλογές.

Στις ομιλίες τους, στελέχη της πλειοψηφίας άσκησαν κριτική σε όσους από τη μειοψηφία (Σ.Λυκούδης, Γ.Ψαριανός, Α. Παπαδόπουλος κ.α), συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των "58", προκαλώντας σύγχυση για την εικόνα και την πολιτκή της ΔΗΜΑΡ.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης τόνισε ότι στο πρόσφατο συνέδριο ξεκαθαρίστηκε η πολιτική συνεργασιών του κόμματος, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τα στελέχη της μειοψηφίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο διάλογος μπορεί να γίνει με όλους, ακόμη και με τους 58, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει το σαφές πολιτικό πλαίσιο απέναντι στην νεοφιλελευθερη πολιτκή του Μνημονίου», ενω χαρακτήρισε απαράδεκτη την κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου πρός τη ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά της μειοψηφίας, το μέλος της ΕΕ, Δώρα Τσικαρδάνη, απάντησε στην κριτική της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι στην Ανανεωτική Αριστερά έχει πεθάνει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, άφησε αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης από την ηγεσία σχετικά με τις επαφές με προσωπικόττες και κινήσεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ζήτησε «να μην κλειστεί η ΔΗΜΑΡ στα αποδυτήρια, την ώρα που το παιχνίδι αρχίζει στο μεγάλο γήπεδο. Πρόκειται για αντίφαση στη θέση της πλειοψηφίας».

Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα με τη συνόψιση της συζήτησης από τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από