Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε την Πέμπτη την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του Νότιου Σουδάν, χαρακτηρίζοντάς την ως το «κρίσιμο πρώτο βήμα » για την επίλυση της φονικής κρίσης στη χώρα που ιδρύθηκε το 2011.

«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας που θα θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στο Νότιο Σουδάν ως ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στη δήλωσή του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της περιοχής πρέπει να εργαστούν για την επίλυση των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης και ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. « Η συμμετοχή όλων των πολιτικών κρατουμένων είναι το κλειδί σε αυτές τις συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ταχεία απελευθέρωσή τους» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οι ηγέτες του Νότιου Σουδάν πρέπει να επιδείξουν τη διαρκή δέσμευσή τους για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι ζωές των ανθρώπων και το μέλλον των νέων της χώρας τους δεν θα αμαυρωθεί περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη βία, και ότι τα άτομα που έχουν διαπράξει αγριότητες θα λογοδοτήσουν» συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες υπό την ηγεσία του πρώην αντιπροέδρου του Νότιου Σουδάν υπέγραψαν την κατάπαυση του πυρός , η οποία πρέπει να εφαρμοστεί μέσα σε 24 ώρες. Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2013 σε μια εμφύλια διαμάχη μεταξύ των δυνάμεων των Νότιου Σουδάν, που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κίρ και των επαναστατών υπό τον πρώην αντιπρόεδρο Ριέκ Μασχάρ. Οι μάχες προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους