Η Πλατεία Ανεξαρτησίας στην καρδιά του Κιέβου εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη. Αλλά πλέον οι καταληψίες δεν είναι οι φιλειρηνικοί διαδηλωτές που επί δύο μήνες τραγουδούσαν κάτω από το χιόνι και ονειρεύονταν μια περισσότερο ελεύθερη και ευρωπαϊκή Ουκρανία. Επειτα από τη μάχη της Τετάρτης, τους τουλάχιστον πέντε νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες, τους σχεδόν χίλιους συλληφθέντες, τις απαγωγές και τους βασανισμούς διαδηλωτών, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας κυριαρχούν πλέον οι σκληροπυρηνικοί.

Χθες το πρωί, έπειτα από την αποτυχία και του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ της αντιπολίτευσης και του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, περίπου 1.000 διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την Πλατεία Ανεξαρτησίας, έστησαν νέα οδοφράγματα σε δρόμους που οδηγούν σε κυβερνητικά κτίρια και κατέλαβαν το υπουργείο Γεωργίας. Καθώς οι ταραχές εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, η σύγκρουση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών μοιάζει αναπόφευκτη.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ. Μεταξύ των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι αναφορές για απαγωγές διαδηλωτών, ακόμα και από νοσοκομεία. Ενας από αυτούς, ο Ιγκορ Λουτσένκο, απήχθη την Τρίτη από αγνώστους, «πρώην αστυνομικούς» σύμφωνα με τη μαρτυρία του, και μεταφέρθηκε μαζί με έναν ακόμη τραυματισμένο διαδηλωτή σε δασική περιοχή έξω από το Κίεβο. Αφού τον ξυλοκόπησαν, οι απαγωγείς του τον ανάγκασαν να γονατίσει, έβαλαν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του και του ζήτησαν να προσευχηθεί. Ο Λουτσένκο ήταν σίγουρος πως θα τον σκότωναν. Τον άφησαν όμως εκεί αιμόφυρτο και εξαφανίστηκαν. Οσον αφορά τον τραυματισμένο διαδηλωτή, βρέθηκε νεκρός στο σημείο, ενώ στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ακόμη ένα πτώμα που έφερε σημάδια κακοποίησης. Χθες τα ουκρανικά Μέσα ανέφεραν πως ένας ακόμη ακτιβιστής, ο Ντμίτρι Μπουλάτοφ, επικεφαλής της ομάδας AutoMaidan, έχει να δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη.

Πλέον το όνειρο των εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών για σύνδεση της χώρας τους με την Ευρώπη είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Αυτό που επιδιώκει τώρα η αντιπολίτευση είναι να πετύχει μια μικρή έστω νίκη –τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, την απόσυρση των δρακόντειων νόμων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης, της συνάθροισης και της διαδήλωσης, τη μαζική αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων διαδηλωτών. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ο Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε πως την επόμενη Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με στόχο τον άμεσο τερματισμό της κρίσης, ενώ χθες τα ουκρανικά Μέσα ανέφεραν ότι υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών. Λίγο νωρίτερα ωστόσο, ο ουκρανός πρόεδρος έδειξε πως δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί ουσιαστικά, καθώς διόρισε προσωπάρχη του τον Αντρί Κλούγεφ, τον κύριο υπεύθυνο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με κυρώσεις την Ουκρανία. Γαλλία και Γερμανία κάλεσαν τους πρεσβευτές της για να εκφράσουν την ανησυχία τους και να καταδικάσουν τη χρήση βίας.

Αλλά για τους σκληροπυρηνικούς της Πλατείας Ανεξαρτησίας πλέον τίποτα δεν είναι αρκετό. Ζητούν εκδίκηση για τους νεκρούς τους και απαιτούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ομως το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακούσουν τις εκκλήσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης για αποχή από τη βία. Εκατοντάδες εθνικιστές και ακροδεξιοί Ουκρανοί, μέλη της οργάνωσης Pravyi Sector (Δεξιός Τομέας), είναι έτοιμοι να φθάσουν μέχρι τα άκρα. Ενας από αυτούς, ο Αρτιόμ Σκοροπάντσιζ, καθώς μοίραζε στους συγκεντρωμένους εκεί εργατικά κράνη και σιδηρολοστούς, δήλωσε στον ανταποκριτή της ιταλικής εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» πως «οι χοροί και τα τραγούδια για δύο μήνες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Τώρα ήρθε η στιγμή για τη μάχη».