Η 17 Νοέμβρη ανέκαθεν αγαπούσε τις γιορτές: από την πρώτη της εμφάνιση, παραμονή Χριστουγέννων του 1975, όταν σκότωσε τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, την έφοδο στο Τμήμα του Βύρωνα παραμονή Δεκαπενταύγουστου και την εισβολή στο Συκούριο παραμονή Χριστουγέννων του ’89, αιφνιδίαζε τις Αρχές σε περιόδους γενικής χαλαρότητας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν επέλεξε τυχαία να αποδράσει την παραμονή των Φώτων – σε περίοδο δηλαδή που, όπως έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «οι μισοί λείπουν σε άδεια και οι άλλοι μισοί θα ήθελαν να έχουν άδεια». Κι όσο κι αν χτύπησε γρήγορα ο συναγερμός όταν δεν έδωσε το «παρών» στο Τμήμα της Νέας Καλλικράτειας, ο «Μανώλης» της 17Ν ήταν ήδη μακριά.

Πώς πάρθηκεη απόφαση

Η απόφαση για την απόδραση, όμως, στην όγδοη άδεια και όχι στην τρίτη ή την πέμπτη φορά που βγήκε από τον Κορυδαλλό επίσης δεν είναι τυχαία. Οπως εκτιμάται, συνδέεται άμεσα με την κατάσταση του αδελφού του Σάββα. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο κινητοποίηση και προσπάθεια του Σάββα να επιτύχει διακοπή της ποινής του προκειμένου να νοσηλευθεί για τη βαρύτατη κατάσταση της υγείας του. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου στον Πειραιά έδωσε το πράσινο φως για ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο της Λάρισας και επιστροφή στον Κορυδαλλό. Η πεποίθηση ότι ο Σάββας δεν είχε να προσδοκά κάτι καλύτερο εκτιμάται ότι έκαμψε και τις τελευταίες αναστολές του Χριστόδουλου Ξηρού και σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την απόδραση.

Ο ρόλος του στην οργάνωση

Μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου το καλοκαίρι του 2002 και ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των προανακριτικών του καταθέσεων έγινε σαφές ότι επρόκειτο για έναν τρομοκράτη του επιχειρησιακού βραχίονα, ο οποίος δεν είχε ρόλο στο ιδεολογικό – καθοδηγητικό κομμάτι. Ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς Ξηρούς της 17Ν ήταν αυτός που είχε περιγράψει τα πάντα. Τους ρόλους και τα κωδικά ονόματα του καθενός. Πώς και με ποιον τρόπο ακριβώς οργανώνονταν τα χτυπήματα. Ηταν αυτός που αναγνώρισε τον «Λάμπρο» στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Στην προανακριτική του κατάθεση – ομολογία είχε περιγράψει ακόμη και τις πρόβες των χτυπημάτων, αλλά και πώς μάθαινε, σε κάποιες περιπτώσεις εκ των υστέρων, ποιος ήταν ο στόχος.

Ο εμφύλιος μετά την ομολογία

Το γεγονός ότι έως τη δίκη, την άνοιξη του 2003, είχε πάρει πίσω κάθε λέξη της αρχικής του ομολογίας δεν είχε καμία σημασία για τη σχέση που είχε ήδη διαμορφωθεί με τον Γιωτόπουλο και εξελίχθηκε σε διαρκή διαμάχη με πολλαπλά επεισόδια. Το βέβαιο είναι ότι, όπως φάνηκε από την επιστολή Γιωτόπουλου για την απόδραση του Ξηρού, για ορισμένους πρώην συντρόφους του ο Χριστόδουλος δεν είναι παρά «ρουφιάνος», ο οποίος εξακολουθεί να έχει προνομιακή σχέση με την ΕΥΠ –αποτέλεσμα της οποίας ήταν τα ελευθέρας που είχε στις φυλακές και οι άδειες. Ετσι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η προσπάθεια του Χριστόδουλου να εμφανίσει τον εαυτό του ως ηγέτη σε έναν δεύτερο κύκλο δράσης της 17Ν δείχνει την ανάγκη του να αποτινάξει αυτή την ετικέτα και να «ξανακερδίσει» αυτή του κοινωνικού αγωνιστή. Αυτό όμως έχει προκαλέσει ήδη την οργή των πρώην συντρόφων του, με χαρακτηριστική τη δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα: Η 17 Νοέμβρη τελείωσε το 2002, ο ιστορικός της κύκλος έκλεισε και η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα. Ακόμη και ο Σάββας Ξηρός, όμως, έσπευσε να κλείσει και το θέμα των «ασύλληπτων μελών» που ξαναέφερε στο προσκήνιο η προσθήκη «ελεύθερο μέλος της 17Ν» κάτω από το όνομα του αδελφού του στην προκήρυξή του.

Η πίεση στην οικογένεια

Ενα ζήτημα που προκύπτει αυτήν τη στιγμή είναι πώς θα αντιδράσει ο δραπέτης στην ασφυκτική πίεση των διωκτικών Αρχών σε πρόσωπα του συγγενικού και κοινωνικού του περιβάλλοντος. Ο Σάββας επέστρεψε γρήγορα στον Κορυδαλλό από το νοσοκομείο της Λάρισας, ο πατέρας του τον καλεί να επιστρέψει στις φυλακές, ενώ σχεδόν όλα τα σπίτια αδελφών και άλλων συγγενών έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά.

Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.

Η επικήρυξη του Ξηρού και των Μαζιώτη – Ρούπα πέρα απ’ ότιδήποτε άλλο δηλώνει την αγωνία της ΕΛ.ΑΣ. να προλάβει την εκδήλωση ισχυρού τρομοκρατικού χτυπήματος –άλλωστε οι επικηρύξεις ποτέ έως τώρα δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα. Η Αστυνομία όμως πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή ο Ξηρός έχει καταφύγιο και δίκτυο υποστήριξης, το οποίο οι Αρχές αναζητούν μεταξύ προσώπων που σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς λόγω των σχέσεων που ανέπτυξε με τον αυτοαποκαλούμενο «Πυρήνα Φυλακής» της οργάνωσης. Τι μπορεί ο Ξηρός να προσφέρει στους Πυρήνες; Τεχνογνωσία στην κατασκευή αναβαθμισμένων εκρηκτικών μηχανισμών. «Αυτό ξέρει να κάνει ο Χριστόδουλος Ξηρός. Μέχρι τώρα οι βόμβες των Πυρήνων ήταν… της πλάκας. Αυτό τώρα θα αλλάξει» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος των διωκτικών Αρχών.