Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε χθες η Μονάδα Νο1 του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα της ΔΕΗ στον Αλιάκμονα, η οποία στον περιορισμένο χρόνο της δοκιμής παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια με ισχύ 20 MW.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών,ο σταθμός θα παράγει ετησίως περίπου 330 Gwh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Ιλαρίωνα αποτελείται από ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου 9 εκ. κυβικών μέτρων περίπου και ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 400 εκ κυβικών μέτρων περίπου, που καλύπτει επιφάνεια 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW.

Ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες επενδύσεις που ολοκληρώνει η ΔΕΗ, καθώς ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, στο Αλιβέρι, ισχύος 417 MW, ενώ εντός του 2014 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η Μονάδα Μεγαλόπολη V, συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο επίσης φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 811 MW.