Σε κλοιό οικονομικής ασφυξίας βρίσκονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής οι Ελληνες μειώνουν συνεχώς την κατανάλωσή τους ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται παράλληλα ότι μπορεί ακόμα και να χάσει το σπίτι του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC ΑΕ σχετικά με τα «Εισοδήματα – Δαπάνες των Νοικοκυριών».

Συγκεκριμένα η έρευνα δείχνει ότι το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 90,3% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση και περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά. Επίσης, άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις, ενώ 1 στους 3 καταναλωτές δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν τα νοικοκυριά είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ότι το 40,2% αυτών έχουν στην οικογένεια τουλάχιστο ένα άνεργο άτομο.

Δήμητρα Σκούφου