Να κρατήσει τα τρακτέρ στα χωράφια και να κατευνάσει τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδίως εκείνους που εκπροσωπούν αγροτικές περιφέρειες, επιδιώκει η κυβέρνηση, αποδεχόμενη μια γενναία διευθέτηση των κόκκινων ενυπόθηκων χρεών από αγρότες στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα.    
Με τη χθεσινή κίνηση, που προωθήθηκε με κοινή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και αποτέλεσε ένα ισχυρό δείγμα συμπόρευσης των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων στη Βουλή, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στον αγροτικό κόσμο και σπεύδει να προλάβει έναν αγροτικό ξεσηκωμό. Κάθε Φεβρουάριο, άλλωστε, είθισται να προγραμματίζονται αγροτικά μπλόκα, ενώ προεργασίες για να βγουν και αυτή τη χρονιά τα τρακτέρ στους δρόμους είχαν ήδη καταγραφεί σε αρκετές περιοχές.
Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, εξάλλου, το Μέγαρο Μάξιμου καλοπιάνει και τους βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκλογική τους βάση, έπειτα και από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών. Σε μεγάλο βαθμό, η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια στην ΑΤΕ ήρθε χθες να σβήσει τη φωτιά που επιχείρησαν να ανάψουν 32 γαλάζιοι βουλευτές, υπό τον Ιορδάνη Τζαμτζή, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες που οι ίδιοι είχαν υπερψηφίσει πριν από τα Χριστούγεννα!
Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι όψιμες ενστάσεις των βουλευτών της ΝΔ για το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών είναι απόρροια των πιέσεων που δέχονται από την εκλογική τους βάση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θεωρούν ότι οι ορέξεις των βουλευτών άνοιξαν και από την κυβερνητική υπαναχώρηση για τη θέσπιση του ποσού των 25 ευρώ νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ίδιες πηγές, πάντως, διαμήνυαν χθες ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ακύρωση έστω κι επιμέρους διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου.

Παράταση εξόφλησης σε διάστημα 5 έως 10 ετών, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, των κόκκινων ενυπόθηκων δανείων που έχουν λάβει χιλιάδες αγρότες από την παλιά ΑΤΕ, με παράλληλο γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις οι οποίες τα βαρύνουν, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν χθες συνολικά 30 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή.

Πρόκειται για ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες αγρότες, με το υπουργείο να την κάνει καταρχήν δεκτή, έχοντας εξασφαλίσει, όπως ανέφερε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα θεωρηθεί παράνομη ή συγκαλυμμένη κρατική επιδότηση.
Το τάιμινγκ κατάθεσης της τροπολογίας δεν είναι φυσικά τυχαίο, καθώς, εκτός από την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων, η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων της παλιάς ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που τα τελευταία 24ωρα απειλούν να βγουν στους δρόμους.
Η ρύθμιση εκτιμάται ότι αφορά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ, ή στο 20% του συνόλου όσων είχε χορηγήσει η παλιά Αγροτική Τράπεζα, τα οποία και δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση.
Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε 15.000-17.000 αγρότες, με συνολική αγροτική έκταση 500.000 στρεμμάτων, ωστόσο εκτιμήσεις αγροτικών οργανώσεων τους ανεβάζουν σε πολύ υψηλότερο αριθμό, κάνοντας λόγο ακόμη και για 50.000 παραγωγούς, τα δάνεια των οποίων εξυπηρετούνται οριακά.
Εχει ενδιαφέρον ότι για το ίδιο θέμα κατατέθηκαν χθες δύο τροπολογίες. Μια νωρίς το μεσημέρι, από εννέα βουλευτές του ΠαΣοΚ, που αποσύρθηκε στη διάρκεια της ημέρας, για να επανακατατεθεί το απόγευμα, φέροντας αυτή τη φορά τις υπογραφές... 30 βουλευτών, τόσο του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η ρύθμιση είχε κατατεθεί για πρώτη φορά στη Βουλή πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά η Κομισιόν δεν είχε δώσει την έγκρισή της, οπότε και το υπουργείο την είχε πάρει πίσω.

ΚΟΥΡΕΜΑ. Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι κουρεύονται τα ποσά που απαιτούσε η παλιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Στο εξής το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, σύμφωνα και με αυτό που επιτάσσει η διεθνής τραπεζική πρακτική.

Η παλιά ΑΤΕ συνήθιζε να υποθηκεύει χωράφια, κατοικίες και ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών σε ποσοστά ως και... 300% ή και παραπάνω της αξίας των δανείων. Ετσι, για κάποιον που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ή 30.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ.
Εφόσον το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει στον αγρότη η τράπεζα, πλέον, με τη ρύθμιση του υπουργείου, η προσημείωση περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού.
Το δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επιπλέον, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα, τότε περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.
ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ. Δείγμα, πάντως, του πολιτικού κλίματος είναι και η πλειοδοσία που είχαμε χθες από τους βουλευτές ως προς τις προτάσεις τους για τον τρόπο εξόφλησης των κόκκινων αγροτικών δανείων. Στην πρώτη τροπολογία, αυτή των εννέα βουλευτών του ΠαΣοΚ, η πρότασή τους ήταν να μπορεί ο αγρότης να εξοφλεί το ποσό εφάπαξ ή και τμηματικά, εντός δύο ετών από την ισχύ της ρύθμισης. Διαφορετικά, το ανεξόφλητο ποσό να μετατρέπεται σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5 έως 10 ετών, με χαμηλό επιτόκιο 3%.
Το απόγευμα κατατέθηκε μια πιο... «γενναιόδωρη» πρόταση στη δεύτερη τροπολογία, εκείνη των 30 βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με αυτή, για τις περιπτώσεις όπου το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, οι βουλευτές ζητούν διάρκεια αποπληρωμής... 5 ετών, ενώ, εφόσον το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο διπλάσιο της αξίας του δανείου, ζητούν η διάρκεια αποπληρωμής να φτάνει τα... 7 έτη. Αν ακόμη και τότε οι αγρότες δεν έχουν καταφέρει να εξοφλήσει τα χρέη τους, ζητούν το ανεξόφλητο ποσό να μετατρέπεται σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5 έως 10 ετών, με χαμηλό επιτόκιο 3%.

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ. Εφόσον, τώρα, το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη, τότε στη σύμβαση που θα κάνει με τον οφειλέτη η τράπεζα, η τελευταία μπορεί να απαιτήσει την εκχώρηση του μισθώματος σε εκείνη, μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο.
Τα αγροτικά ακίνητα θα εκμισθώνονται για διάστημα 3 ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τιμή εκκίνησης που θα αντιστοιχεί στην ετήσια δόση εξόφλησης του νέου δάνειου, όπως αυτή υπολογίζεται από τον εκκαθαριστή.


Πώς μπαίνει μαχαίρι στους τόκους υπερημερίας

«Ας πούμε ένας αγρότης με δάνειο 1.000 ευρώ, έχει πληρώσει τα 300 ευρώ και του έμεναν 700 ευρώ οφειλής. Αλλά ο αγρότης αναγκαζόταν να βάλει ως υποθήκη άλλο ένα χωράφι, εν συνεχεία δεν μπορούσε να πληρώσει, η οφειλή διογκωνόταν με τόκους υπερημερίας και έτσι το υπόλοιπο των 700 ευρώ έχει φτάσει 2.000-3.000 ευρώ. Τώρα λέμε στον αγρότη ότι σε 7-10 χρόνια πρέπει να δώσεις με ετήσιες δόσεις τα 700 ευρώ» ανέφερε χθες ο κ. Τσαυτάρης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από