Την πρόθεση της Ελλάδας να διευκολύνει την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησηςΒαγγέλης Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βέτσερνιε Νόβοστι” (Vecernje Novosti) του Βελιγραδίου.

«Η έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν μια ιστορική ημέρα για τη Σερβία, την περιοχή και την ΕΕ, ύστερα από μια πολύ δύσκολη περίοδο που διένυσε η χώρα σας. Δεν είναι εύκολο να γίνει μια σοβαρή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία και πόσο καιρό θα διαρκέσει. Ωστόσο, μπορώ να διαβεβαιώσω για την επιθυμία μας και τη θεσμική μας ικανότητα, να διευκολύνουμε την πορεία αυτή» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
  
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε ότι στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα δοθεί έμφαση στα κεφάλαια που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συμφωνώ με τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε ότι τα δύο κεφάλαια σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, την ελευθερία και την ασφάλεια, είναι τα πιο σημαντικά, ιδίως για την περίπτωση της Σερβίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βέτσερνιε Νόβοστι”.

Στην ερώτηση αν μπορεί να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ χωρίς να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Σύμφωνα με το λεξιλόγιο του διαπραγματευτικού πλαισίου του Συμβουλίου της ΕΕ, γίνεται λόγος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στη βάση ενός νομικά δεσμευτικού κειμένου. Αυτή είναι η επίσημη απάντηση και αυτό μόνο απαιτείται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από