Στην «Οδύσσεια του Διαστήματος 2001», την περίφημη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1969, ο κόσμος είδε για πρώτη φορά μια μηχανή που (υποτίθεται ότι) αναπαρήγαγε αντικείμενα. Μια 45ετία, όμως, αρκεί για να γίνει η επιστημονική φαντασία πραγματικότητα. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής έρχεται να αλλάξει τη ζωή μας. «Είναι μια επανάσταση πιο ριζοσπαστική από αυτή του Ιντερνετ», διαβεβαιώνει ο Αμπε Ράιχενταλ, διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στη Νότια Καρολίνα 3DSystems, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τρισδιάστατων εκτυπωτών στις ΗΠΑ.

«Καταρχάς θα ήταν προτιμότερο –καθότι ακριβέστερο –αντί για «τρισδιάστατη εκτύπωση» να μιλάμε για «δημιουργία αντικειμένων δίχως εκμαγείο»», εξηγούν στο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν» οι Γκιγιόμ Γκραγέ και Κλεμάν Πετρεό. Διότι, αν και υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες δημιουργίας των αντικειμένων, η πλέον χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική είναι μέσω ενός μηχανήματος που ψεκάζει το υλικό (όχι κατ’ ανάγκην πλαστικό) με το οποίο δημιουργείται στρώμα στρώμα το αντικείμενο που θέλουμε να φτιάξουμε. Οι κινήσεις του μηχανήματος είναι παλινδρομικές, σαν να πρόκειται για εκτυπωτή, γι’ αυτό και ο κόσμος κάνει λόγο για «εκτύπωση» του αντικειμένου.

Εν πάση περιπτώσει, το ενδιαφέρον για τους περισσότερους δεν εστιάζεται τόσο στο πώς λειτουργεί το μηχάνημα αλλά στο τι μπορεί κανείς να φτιάξει μ’ αυτό. Η απάντηση στο ερώτημα είναι: «Τα πάντα»! Πολλοί κάνουν λόγο για την «ουσιαστική έναρξη της ψηφιακής εποχής» και για την «απαρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα». Διότι με τη νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει κανείς οποιοδήποτε αντικείμενο επιθυμεί όποτε το επιθυμεί. «Σαν να ζει κανείς ένα παιδικό όνειρο, που όμως δίνει μια άλλη διάσταση και άλλη τροπή στη βιομηχανική επανάσταση», γράφουν οι ενθουσιώδεις ρεπόρτερ του «Πουάν». Ο βαθμός ακριβείας των αναπαραγομένων αντικειμένων είναι μεγάλος, εκπληκτικότερα, όμως, είναι όσα μπορεί να δημιουργήσει κανείς. Ενας Νεοζηλανδός, για παράδειγμα, ονόματι Ιβάν Σεντς έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει μια Aston Martin DB4 του 1958 (το μοντέλο που οδηγούσε ο Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ). Οσο για τη Rolls Royce, άρχισε να… εκτυπώνει εξαρτήματα των κινητήρων αεροσκαφών που κατασκευάζει, προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία άχρηστων στοκ.

Επίσης, η βρετανική BAE Systems κατασκεύασε ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Tornado με κόκπιτ το οποίο εκτύπωσε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή! Εξυπακούεται ότι η δημιουργία εξαρτημάτων βιομηχανικών προϊόντων με τον πρωτοποριακό αυτόν τρόπο γλιτώνει ανυπολόγιστα χρήματα και βεβαίως χρόνο, καθώς διευκολύνει εντυπωσιακά τις επιδιορθώσεις, που θα γίνονται πλέον επί τόπου, όπου κι αν βρίσκεται το βιομηχανικό προϊόν –το αεροσκάφος εν προκειμένω. Εδώ θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι οι ανησυχίες μήπως η καινούργια τεχνολογία θα διευκολύνει τον κάθε εγκληματία να αποκτήσει το όπλο του δεν ευσταθούν, διότι είναι πολύ ευκολότερο για τον ενδιαφερόμενο να προμηθευτεί ό,τι όπλο επιθυμεί από την (παράνομη φυσικά) αγορά. Τέλος, παρά το ότι η Barilla ήδη επεξεργάζεται ένα σύστημα εκτύπωσης ζυμαρικών για να το διαθέσει στην αγορά, είναι μάλλον ουτοπικό να πιστέψει κανείς ότι βρισκόμαστε στην απαρχή της εξάλειψης της πείνας στον κόσμο. Διότι εκτός από το μηχάνημα πρέπει να διαθέτει κανείς και τις πρώτες ύλες –κατά βάση σιτάρι…