«Ανέκαθεν η εξουσία είχε αφροδισιακή επίδραση, τόσο για όποιον την κατέχει όσο και για εκείνους που τον περιστοιχίζουν». Ο γάλλος ψυχαναλυτής Ζαν Πιερ Βεντέρ και συγγραφέας του δοκιμίου «Πολιτικοί στο ντιβάνι», είναι κάθε άλλο παρά έκπληκτος με το πιο πρόσφατο από τα σκάνδαλα που κατά καιρούς έχουν κλονίσει το Ελιζέ.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ο Βεντέρ προσπάθησε να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του γάλλου προέδρου χρησιμοποιώντας την, θεμελιώδη για την ψυχανάλυση, έννοια της «επανάληψης». Υπενθυμίζοντας ότι η Βαλερί Τριερβελέρ έχει μπλεχτεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο όπως ακριβώς μπλέχτηκε πριν από μερικά χρόνια η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, και αποκαλώντας τον πρόεδρο της Γαλλίας «άνθρωπο της επανάληψης», ο γάλλος ψυχαναλυτής υποστηρίζει πως ο Ολάντ τελικά θα εγκαταλείψει την επίσημη σύντροφό του και θα καταλήξει στην αγκαλιά της Ζιλί Γκαγέ.

Ομως η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική καθώς η εξουσία και η επιθυμία είναι αλληλένδετες. Οι γάλλοι πρόεδροι έχουν την εξουσία την οποία εκμεταλλεύονται – «όλοι, από τον Μιτεράν ώς τον Σιράκ» – ενώ οι γυναίκες πέφτουν θύματα της επιθυμίας τους για την εξουσία που εκείνοι κατέχουν. «Αυτό που προκαλεί την επιθυμία στις γυναίκες», εξηγεί ο Βεντέρ, «είναι κάτι το αρχέγονο, είναι η δύναμη που έχουν οι άνθρωποι εξουσίας να σκοτώνουν. Ο Ολάντ δεν είναι όμορφος αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει τη λίμπιντο ως επικεφαλής ενός κράτους και ως υπεύθυνος της βαλίτσας με τα πυρηνικά».

Οσον αφορά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του σκανδάλου για τον Ολάντ, ο Ζαν Πιερ Βεντέρ υποστηρίζει πως θα υπάρξουν, αν όχι άμεσα, σίγουρα μελλοντικά. Η αποκάλυψη του σκανδάλου από τον Τύπο είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο Ολάντ ως ένας πραγματικά «νορμάλ άνθρωπος» ο οποίος «έχει μια επίσημη σύντροφο και μια ερωμένη, όπως πολλοί άντρες», γεγονός που συνέβαλε στο να μην πληγεί, τουλάχιστον ανεπανόρθωτα, η εικόνα του. Στο απώτερο μέλλον όμως, υποστηρίζει ο Βεντέρ, υπάρχει ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία του.

Υφίσταται όμως ακόμη ένας κίνδυνος από τον οποίο ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να προστατευτεί. Η εκδίκηση της απατημένης Τριερβελέρ. «Η εκδίκηση μιας γυναίκας είναι πάντα απρόβλεπτη. Κανένας δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η Τριερβελέρ και η όποια της κίνηση μπορεί να μετατραπεί σε υπόθεση του κράτους».