Οι προεδρικοί σύμβουλοι ανυπομονούν, οι Σοσιαλιστές ανυπομονούν, ακόμα και η Μισέλ Ομπάμα ανυπομονεί –πώς θα φτιάξει το πλάνο των θέσεων στο δείπνο που θα παραθέσει αν ο Φρανσουά Ολάντ δεν διευκρινίσει πώς θα ταξιδέψει στις 11 Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, σόλο ή μαζί με τη Βαλερί Τριερβελέρ; Ελλείψει ειδήσεων από το μέτωπο, κι ενώ ο Φρανσουά Ολάντ καθυστερεί να απαντήσει στη διαβόητη, πια, ερώτηση αν «η Βαλερί Τριερβελέρ παραμένει Πρώτη Κυρία της Γαλλίας», ο γαλλικός Τύπος σπεύδει να αυξήσει το σασπένς: «Το σχέδιο του τραπεζιού στον Λευκό Οίκο κρέμεται από τα χείλη του προέδρου Ολάντ», διακήρυττε χθες το περιοδικό «Λ’ Εξπρές». «Η υπόθεση Ολάντ / Γκαγέ φέρνει τη Μισέλ Ομπάμα σε δύσκολη θέση», προχωρούσε όπως συνήθως ένα βήμα πιο πέρα το σκανδαλοθηρικό «Κλόουζερ», αυτό που πρώτο αποκάλυψε τη μυστική σχέση του γάλλου προέδρου με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

Πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού RTL θέλουν την Τριερβελέρ, που συνεχίζει την ανάρρωσή της στην προεδρική κατοικία Λα Λαντέρν στις Βερσαλλίες, «πρόθυμη να μεταβεί στην Ουάσιγκτον με τον σύντροφό της». Αλλωστε η πρόσκληση που απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο συμπεριελάμβανε κι εκείνη –άλλο αν έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, όσον αφορά τουλάχιστον το τρίγωνο Ολάντ – Τριερβελέρ – Γκαγέ, από τότε. Ο ίδιος ο Ολάντ φέρεται να είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη, off the record, πως δεν θέλει πια, «στο μέλλον», Πρώτη Κυρία στο Ελιζέ.

Χθες «αποκαλύφθηκε» πως επισκέφθηκε την Κυριακή την Τριερβελέρ στη Λαντέρν, πιθανολογείται πως έγινε εκεί κάποια προσπάθεια να συμφωνηθεί ένα κοινό ανακοινωθέν. Αλλά ανακοινωθέν δεν υπήρξε. Σύμφωνα με το RTL, «τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί» όσον αφορά το ταξίδι του Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον. Και η υπομονή στερεύει.

«Πρέπει να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε προεδρικός σύμβουλος. «Οταν πηγαίνω σε κάποιο τηλεοπτικό πλατό θα προτιμούσα να μου μιλούν για κάτι άλλο», γκρίνιαξε ένας σοσιαλιστής. «Ο Φρανσουά και η Βαλερί, τέλειωσε ή συνεχίζεται; Αν τέλειωσε, πρέπει να εγκαταλείψει τη Λα Λαντέρν, που πληρώνεται από τον φορολογούμενο. Και αν παραμένει Πρώτη Κυρία, ποιος θα συνεχίζει να πιστεύει σε αυτό το ζευγάρι; Η καλύτερη επιλογή είναι το εργενιλίκι», δήλωσε άλλο «άτομο του περιβάλλοντος του Ολάντ». Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα δεν έχουν εκφραστεί σχετικά. «Ο πρόεδρος Ομπάμα ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ», περιορίστηκε να δηλώσει διπλωματικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παραπέμποντας για τα περαιτέρω στις γαλλικές Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο στα επίσημα τραπέζια στον Λευκό Οίκο ο φιλοξενούμενος αρχηγός κράτους κάθεται δίπλα στη Μισέλ Ομπάμα και η σύντροφός του δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά κενή αυτή η τελευταία θέση δεν θα μείνει. «Εχουν σίγουρα ένα εναλλακτικό σχέδιο. Θα βάλουν κάποιον άλλο σε αυτήν τη θέση», δήλωσε η Μέρι Μελ Φρεντς, συγγραφέας του βιβλίου «Το Πρωτόκολλο των ΗΠΑ».

Ορια ανοχής

«Ο Ολάντ δοκιμάζει τα όρια της γαλλικής ανοχής»,ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου στη χθεσινή «Ιντερνάσιοναλ Νιου Γιορκ Τάιμς», που μιλούσε για μια υπόθεση «που φέρνει περισσότερο σε βοντβίλ παρά σε σαιξπηρικό δράμα»

Νέα, γελαστή και τόπλες

Με εξώφυλλο μια γυμνόστηθη φωτογραφία της Ζιλί Γκαγέ, τραβηγμένη το 1998 όταν η ηθοποιός ήταν 26 ετών, κυκλοφόρησε το ισπανικό κουτσομπολίστικο περιοδικό «Ιντερβιού». «Κοιτάζοντάς τη 15 χρόνια αργότερα», σχολίασε μεγαλόκαρδα το περιοδικό, «βλέπουμε πως η εμφάνιση και το κορμί της δεν έχουν χάσει ούτε ίχνος ομορφιάς»