Η «μαύρη τρύπα» του Βασίλη Σπανούλη στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν φαίνεται μόνο στο ΟΑΚΑ, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά στο σύνολο των αναμετρήσεων Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε δύο από τα συνολικά δεκαεπτά ντέρμπι «αιωνίων» που έχει αγωνιστεί με την ερυθρόλευκη φανέλα κατάφερε να επιβάλει τον δικό του νόμο.

Και τις δύο φορές η ομάδα του έφτασε στη νίκη πολύ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ. Στην πρώτη μάλιστα έκανε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του στον Ολυμπιακό, χαρίζοντας του ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Στον 5ο τελικό του 2012 στο ΣΕΦ (82-76), σημείωσε 24 πόντους (με 7/15 σουτ, 7/7 βολές και 2 ασίστ) και στο τέλος, στο καθοριστικό τρίποντο έβγαλε και τη γλώσσα σε ένα πολύ χαρακτηριστικό πανηγυρικό στιγμιότυπο. Αυτό αποτέλεσε και το μοναδικό του πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, παρά τα τρία πλεονεκτήματα έδρας στους τελικούς (2011-13).

Η δεύτερη καλύτερη εμφάνισή του ήταν στο ΟΑΚΑ, κατά την περυσινή σεζόν. Στη νίκη του Ολυμπιακού με 64-60 στην κανονική περίοδο είχε 19 πόντους (με 6/14 σουτ) και από τότε ο Πεδουλάκης έβαλε στοίχημα να μην τον ξαναφήσει να κάνει το παιχνίδι του και τα κατάφερε.

Η τεράστια επιθυμία να πάρει ένα ματς ακόμα και… μόνος του κόντρα στην πρώην ομάδα του είναι αυτή που τις περισσότερες φορές τον αποπροσανατολίζει και του «χαλάει» το μυαλό, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν και οι συμπαίκτες του αφού λείπουν οι ασίστ του.

Το πόσο έχει τελειοποιήσει την αμυντική τακτική του ο Πεδουλάκης (με βασικό εξολοθρευτή τον Τζέιμς Γκιστ) φαίνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα ντέρμπι ο Σπανούλης έμεινε για δύο συνεχόμενα παιχνίδια με μόλις δύο ασίστ (όταν είχε μίνιμουμ 4-5), ενώ είχε να μείνει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων, σε συνεχόμενα ντέρμπι, από τα πρώτα του παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, στην κανονική περίοδο της σεζόν 2010-11, με 4 (ΟΑΚΑ) και 2 (ΣΕΦ) πόντους αντίστοιχα.

Αντίθετα τώρα οι 8 πόντοι στο Κύπελλο και οι 3 στο πρωτάθλημα στοίχισαν ακριβά, αφού γενικότερα χαλάνε τα στατιστικά του, ενώ η ομάδα του (με 81.5 πόντους μέσο όρο επίθεσης) δυσκολεύεται να ξεπεράσει τους 50-60 με τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι η πρώτη αλλά συμβαίνει για 5η φορά στα τελευταία έξι παιχνίδια!