Νέο γύρο αντιπαράθεσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος να αποκλείσει την υποψηφιότητα της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Σχολής.
Τελευταίο επεισόδιο είναι η χθεσινή ομόφωνη καταδίκη της απόφασης αυτής από τη γενική συνέλευση των καθηγητών της Φιλοσοφικής, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν «αυταρχική και αντιδεοντολογική» και ζητούν ευθέως παράκαμψη του Συμβουλίου και διεξαγωγή κοσμητορικών εκλογών με υποψήφια την κ. Καραμαλέγκου.
Από την πλευρά του το Συμβούλιο (πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής στο ΜΙΤ Δημ. Μπερτσιμάς) απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται από φοιτητές, καθηγητές και πολιτικά κόμματα ότι δεν είχε δικαίωμα να αποκλείσει υποψήφιο τεκμαίροντας ότι ο υποψήφιος δεν θα εφαρμόσει τον νέο νόμο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων επειδή έχει τοποθετηθεί εναντίον του. Οπως αναφέρει το Συμβούλιο, ο νόμος τού δίνει την αρμοδιότητα να εξετάσει επί της ουσίας τις υποψηφιότητες, γι' αυτό και προτού λάβει αποφάσεις «συνάντησε σε προσωπική συνέντευξη όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που έθεσαν υποψηφιότητα για να διαμορφώσει γνώμη σχετικά με τη διοικητική ικανότητα και τα άλλα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν από τους/τις υποψηφίους τη γνώμη τους για τα ακαδημαϊκά ζητήματα και εν γένει προβλήματα που κατά την κρίση τους έχει η σχολή στην οποία έθεσαν υποψηφιότητα και τους κάλεσαν να αναπτύξουν τους στόχους, τα σχέδια και τις προτεραιότητές τους για να τα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της θητείας τους. Εθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, την εύρυθμη λειτουργία της σχολής, της Συγκλήτου και του Ιδρύματος συνολικά, καθώς και ειδικά ως προς φαινόμενα βίας και ανομίας».  
Και καταλήγει: «Ολοι οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν δεσμεύθηκαν ότι θα έχουν αποφασιστική στάση απέναντι σε φαινόμενα βίας και παρανομίας, θα μεριμνούν για την πλήρη εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών του Ιδρύματος, θα συμβάλλουν στην ουσιαστική λειτουργία της Συγκλήτου και θα συνεργαστούν στενά με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου».
Στις εκλογές που θα γίνουν σύντομα οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών θα κληθούν να επιλέξουν έναν από τους ακόλουθους υποψήφιους κοσμήτορες που προτείνει το Συμβούλιο του Ιδρύματος: στο καθηγητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής το Συμβούλιο προτείνει την καθηγήτρια Διονυσία Καλλινίκου, της Σχολής Επιστημών Υγείας τους καθηγητές Μιχαήλ Κουτσιλιέρη και Ευστράτιο Πατσούρη, της Σχολής Θεολογίας τον καθηγητή Μάριο Μπέγζο, της Σχολής Επιστημών Αγωγής τους καθηγητές Ιωάννη Βρεττό και Δημοσθένη Δασκαλάκη, της Σχολής Θετικών Επιστημών τους καθηγητές Κωνσταντίνο Βαρώτσο, Αντώνιο Καλοκαιρινό και Μιχαήλ Σταματάκη, της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών τους καθηγητές Ιωάννη Δημητρίου, Μιχαήλ Σπουρδαλάκη και Μιχαήλ Τσινισιζέλη  και στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τους καθηγητές Νικόλαο Γελαδά και Κωνσταντίνο Καρτερολιώτη. Για τη Φιλοσοφική Σχολή δεν επελέγη υποψήφιος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από