Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά με ποσό έως και 500 εκατ. ευρώ, είπαν στο Reuters δικαστικές και κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη.

Το θέμα έχει προβληματίσει εντόνως την κυβέρνηση, αφού μεταξύ άλλων απειλεί το σχέδιο της για τη διάθεση του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες. Ανησυχία για τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης φέρεται να εξέφρασε και η τρόικα.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ότι οι περικοπές περίπου 10% των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012 είναι αντισυνταγματικές, καθώς οι ένστολοι ανήκουν στο «σκληρό πυρήνα του κράτους» και για αυτό χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, εξήγησε στο Reuters δικαστικός αξιωματούχος, εκτιμώντας την επίπτωση στα 100 εκατ. ευρώ.

Αξιωματούχος όμως του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το κόστος ίσως ανέλθει έως και τα 500 εκατ. ευρώ για τους μισθούς από τα μέσα του 2012 μέχρι σήμερα, συνυπολογίζοντας τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, καθώς και στις προαγωγές.

«Το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και τα 500 εκατ. ευρώ», επισήμανε o αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί θα πρέπει να δημοσιευθεί η τελική απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου τους επόμενους μήνες.