Εβδομήντα πέντε λεπτά από τη ζωή ενός σύρου πρόσφυγα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι διαπρεπείς φιλοξενούμενοι του φετινού συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Στην πραγματικότητα, οι ενδιαφερόμενοι θα ζήσουν μια προσομοίωση των αγώνων και των δύσκολων επιλογών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι εκτοπισμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο πρόσφυγες. Μάλιστα, με την προϋπόθεση της συγκατάθεσής τους, οι συμμετέχοντες θα εκτεθούν σε λεκτική κακοποίηση και καταδιώξεις από εργαζομένους, από πραγματικούς πρόσφυγες και από πρώην παιδιά-στρατιώτες, τα οποία κρατώντας ψεύτικα όπλα, χειροβομβίδες και νάρκες θα προσποιούνται τους άνδρες της πολιτοφυλακής. Σκοπός του εγχειρήματος είναι «η βελτίωση της εικόνας των εκτοπισμένων ανθρώπων», εξηγεί ο υπεύθυνος της δραστηριότητας Ντέιβιντ Μπέγκμπι, ο οποίος εργάζεται στη μη κυβερνητική οργάνωση Σταυροδρόμι. «Η εκπαίδευση από μόνη της δεν επηρεάζει αναγκαστικά τη συμπεριφορά. Η εμπάθεια όμως έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση», επισήμανε ο ίδιος.

Και το συνέδριο στο Νταβός, όπου συγκεντρώνονται για τρεις ημέρες οι πιο ισχυροί πολιτικοί και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, είναι η τέλεια ευκαιρία για την κινητοποίηση που επιθυμεί ο Μπέγκμπι. Επειτα από πέντε χρόνια ανεπίσημης διεξαγωγής παρόμοιων εκδηλώσεων τις οποίες έχει διευθύνει το Σταυροδρόμι στο Νταβός, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται επισήμως το Refugee Run, όπως αποκαλείται το φιλανθρωπικό πρόγραμμα της οργάνωσης.

Η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου και ο ανώτερος συνέταιρος της νομικής εταιρείας Λίνκλατερς, Ρόμπερτ Ελιοτ, έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή, ενώ ανάμεσα στους υποψήφιους συμμετέχοντες βρίσκονται ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, καθώς και ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον.