Ο ολυμπιονίκης Κάρλ Λιούις προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ατόμων στους οποίους… ασκήθηκε πίεση από τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.

Ο Λιούις έχει κερδίσει 10 ολυμπιακά μετάλλια (από τα οποία τα εννιά είναι χρυσά) και δέκα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (από τα οποία τα οκτώ είναι χρυσά). Ηταν χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ., στα 200μ., στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. και στο άλμα εις μήκος και παγκόσμιος πρωταθλητής στα ίδια αγωνίσματα εκτός από τα 200μ.

Θεώρησε λοιπόν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση γερουσιαστού στο Νιου Τζέρσεϊ με τους Δημοκρατικούς το 2011. Ωστόσο ο κυβερνήτης, όπως αναφέρει ο ίδιος προσπάθησε να τον εμποδίσει.

Και όμως οι δυό τους είχαν στην αρχή καλή σχέση.Ο Λιούις άρχισε να μιλάει με την διοίκηση του κυβερνήτη αλλά και με τον ίδιο προσωπικά από το 2010 προκειμένου να γίνει ο «πρεσβευτής καλής φυσικής κατάστασης» της Πολιτείας, μια θέση εθελοντική.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης τον είχε βοηθήσει να σχεδιάσει αυτή του τη δραστηριότητα, και να συνοδευτεί από προγράμματα μαζικού αθλητισμού, δράσεων στα σχολεία κλπ.

Οταν όμως έφτασαν στα αυτιά του Κρις Κρίστι φήμες ότι ο Λιούις ετοιμαζόταν να διεκδικήσει μια θέση γερουσιαστή – και μάλιστα με τους Δημοκρατικούς – η συμπεριφορά του άλλαξε.

Μάλιστα πήρε ο ίδιος τηλέφωνο τον ολυμπιονίκη ένα βράδυ και του είπε: «Αν όντως σκέφτεσαι να «κατέβεις» στις εκλογές, θα πρέπει να σταματήσουμε το πρόγραμμα αμέσως».

Ο ολυμπιονίκης, που είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το πρόγραμμα αυτό, αισθάνθηκε, όπως λέει, μεγάλη πίεση.

Μάλιστα είχε καταγγείλει το γεγονός από το 2011. Τότεο Εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνήτη, ο οποίος ακόμα και τώτα εργάζεται γι’ αυτόν, είχε διαψεύσει δημοσίως και κατηγορηματικά ότι «ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση στον Καρλ Λιους να μην κατέβει στις εκλογές»

Ο ολυμπιονίκης δεν μετείχε τελικά στις εκλογές λόγω τυπικού κωλύματος ωστόσο από τότε οι σχέσεις του με τον Κρίς Κρίστι «πάγωσαν» και το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και ισχυρότερο «χαρτί» των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 -ότανεπανεξελέγη θριαμβευτικά τον Νοέμβριο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ στην ομιλία του έκανε μια γενικότερη αναφορά στις ΗΠΑ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μια πρώτη κίνηση για διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών – φαίνεται ότιδεν σταματάει να κάνει εχθρούς.