Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και στην οποία τεκμηριώνονται οι «συστηματικές» δολοφονίες 11.000 κρατουμένων στις φυλακές της Συρίας είναι φρικιαστική και υποδηλώνει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Οι αναφορές αυτές δείχνουν εκτεταμένες και προφανώς συστηματικές παραβιάσεις εκ μέρους του καθεστώτος» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

«Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες είναι εξαιρετικά αποκρουστικές. Είναι φρικτές, ακόμα και να τις κοιτά κανείς».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, βασίζεται στη μαρτυρία ενός φωτογράφου ο οποίος ισχυρίζεται ότι λιποτάκτησε από τη συριακή στρατιωτική αστυνομία έχοντας στην κατοχή του μια κάρτα μνήμης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 55.000 φωτογραφίες από 11.000 νεκρούς στις συριακές φυλακές από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013.

Η Χαρφ υποστήριξε ότι η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να επιτευχθεί πρόοδος και να υπάρξει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην πολιτική μετάβαση και θα δώσει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα.