«Να πέσουν κεφάλια» για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού ζήτησε την Τρίτη ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες τόσο στην αστυνομία όσο και στη Δικαιοσύνη.

Mιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, ο Θόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι οι δικαστικοί φταίνε για την απόδραση γιατί του έδωσαν την άδεια και η Αστυνομία γιατί δεν τον παρακολούθησε.

«Θεωρώ και το είπα και χθες στην (εκπομπή του Mega) «Ανατροπή» ότι πρέπει να πέσουν κεφάλια. Και στο μέτρο που μπαίνει το ερώτημα αν φταίνε αστυνομικοί ή δικαστικοί, θα πω ότι και οι δύο φταίνε. Οι δικαστικοί γιατί του έδωσαν την άδεια, γιατί υπάρχουν τέτοιου είδους φυλακές, να κυκλοφορεί ανενόχλητος να οργανώνει την απόδρασή του, να είναι με άλλους κρατούμενους που φαίνεται ότι είναι και εκείνοι ασύδοτοι στις φυλακές. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Να απομονωθούν σε ειδικές φυλακές, όσο διατηρούν αυτή τη νοοτροπία. Γιατί δεν μπορεί σε αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα σε νοοτροπίες εγκληματιών και της δικής μας κοινωνίας να νικήσει αυτή των εγκληματιών, διότι τότε γίνονται αυτοί παράδειγμα. Και από αυτό το ανόητο και ασυνάρτητο κείμενο δίνει παράδειγμα στη νεολαία. Γιατί δυστυχώς εκεί την καταντήσαμε και όταν πρέπει να πάρουμε σε πρώτο επίπεδο τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, διαλύσαμε την εκπαίδευση και τα σχολεία και έχουμε μια νεολαία ημιμαθέστατη, η οποία δεν μπορεί να διακρίνει τον πολιτικό λόγο του καθενός και εμπνέεται από αυτό το κείμενο και διασκεδάζει. Έχει το κουμπούρι αυτός και εμείς του το ξαναδώσαμε στα χέρια. Και ποιος ξέρει τι έχει στα χέρια…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος αναλογιζόμενος και τις σημαντικές πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

«Η Αστυνομία φταίει γιατί δεν τον παρακολούθησε» προσέθεσε ο πρώην υπουργός. «Μη μου πει κανείς για τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Εσάς, αν σας παρακολουθεί κάποιος, αν δεν τον πιάσετε και δεν τον καταγγείλετε, έχετε το δικαίωμα να τον καταγγείλετε ότι σας παρακολουθεί. Εάν δεν τον βρείτε εντέχνως και δεν τον πάρετε χαμπάρι, υπάρχει κανένα ζήτημα; Αν κάνετε όχι τρομοκρατία, αλλά οικονομικό π.χ. έγκλημα;»

Ο Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε «ηλίθια και αδιανόητη» την επιστολή του λέγοντας ότι είναι παράξενο που ο τρομοκράτης θέλησε να βάλει τον εαυτό του κοντά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αρη Βελουχιώτη και τον Τσε Γκεβάρα.

«Και μόνο η εικόνα αυτή που δημιούργησε ο Ξηρός, να βάλει τον εαυτό του κοντά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Άρη Βελουχιώτη και τον Τσε Γκεβάρα, είναι παράξενο. Υπάρχουν και άλλοι επαναστάτες, βέβαια, που βάφουν τα μαλλιά τους και ας μην το κάνουμε θέμα αυτό» σχολίασε με καυστικό τρόπο ο Θόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε: «Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι επαναστάτες που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους, πλην του Κολοκοτρώνη, ο οποίος πέθανε αργότερα, αλλά διακινδύνευσε τη ζωή του. Ο Γκεβάρα πολέμησε στρατό κατοχής, αυτοκρατορίες και το αμερικανικό καθεστώς στη Βολιβία και τον σκότωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η CIA. Εδώ, ποιος τους ενοχλεί; Τους ενοχλούν οι διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι; Οι εισπράκτορες των λεωφορείων που συμπλέκονται με τους πελάτες που δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο;»

Ο Θόδωρος Πάγκαλος σχολίασε το γεγονός της σκηνοθεσίας του μηνύματος του Ξηρού και το ότι στρέφεται κατά μίας κοινωνίας που του παρέχει όλα τα δικαιώματα. «Αυτή η κοινωνία που τους επιτρέπει να κόβουν βόλτες στις φυλακές, να πηγαίνουν σε ρεβεγιόν, να παίρνουν άδειες και να την κοπανάνε, να μην τους παρακολουθεί η Αστυνομία και να κάνουν διάγγελμα με εκπαιδευμένο τηλεοπτικό προσωπικό – διότι αυτός που έκανε τη συνέντευξη είναι επαγγελματίας της τηλεόρασης και δεν υπάρχει αμφιβολία, διότι έχει auto cue και σκηνοθεσία. Μέσα σε αυτήν την κοινωνία των ανέσεων και των παροχών αισθάνονται την ανάγκη να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Οσον αφορά στις δηλώσεις του συνηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού, ο Θόδωρος Πάγκαλος είπε ότι ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, «προφανώς έχει επαναστατικό μέγεθος μετά από αυτά που είπε και η ψυχή του συμπίπτει με αυτήν του Ξηρού και είναι ακατάλληλος για δικηγόρος και πρέπει να διαγραφεί από τον Σύλλογο».

«Ο κ. Ραγκούσης δεν ξέρω αν είναι στα καλά του, αλλά οποιοσδήποτε άνθρωπος θέλει να κυλάνε ποτάμια με αίμα έχει ένα πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας» πρόσθεσε ο Πάγκαλος.