«Τρελά νούμερα» χαρακτήρισε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής τα στοιχεία περί 7.500 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, διαψεύδοντας έτσι τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπουργών για χιλιάδες απολύσεις τέτοιων περιπτώσεων, ώστε να υλοποιηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πρωί της Τρίτης, ο Λέανδρος κατήγγειλε ότι στους ΟΤΑ συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τόνισε ότι «πολλές φορές η αντιπολίτευση συμπράττει με την συμπολίτευση ώστε να εξαφανίζονται τα «ίχνη» των παρατυπιών».

Ενημερώνοντας τηνΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Λέανδρος Ρακιντζής απέδωσε τους αριθμούς των 7.500 επίορκων υπαλλήλων καθώς και αυτών με πλαστά πιστοποιητικά σε «λάθος πληροφόρηση» των υπουργών.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξήγησε ότι τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία που υπάρχουν είναι ο κατάλογος που έστειλαν οι εισαγγελικές αρχές με 2.500 περιπτώσεις ποινικών διώξεων δημοσίων υπαλλήλων.

Και πάλι όμως, εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις».

Ο Λέανδρος Ρακιντζής προσέθεσε ότι «τελικά περιορίστηκαν σε 200 αυτοί που απολύθηκαν και εκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν. Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις ΣτΕ» σημείωσε.

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα».

«Μόνο στην Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις νόθευσης – πλαστογραφίας απολυτηρίων όπου το 10 το έκαναν 18. Στον Δήμο Αθήνας εντοπίστηκαν 50 και στα Δωδεκάνησα 12 με 15. Σε αυτούς έγιναν ανακλήσεις διορισμών» είπε ο Λ. Ρακιντζής.

Πάντως, ο Λέανδρος Ρακιντζής είπε ότι έχει εντοπιστεί πλήθος περιπτώσεων πλαστών πτυχίων ξένης γλώσσας τα οποία όμως «δεν χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό αλλά για προαγωγές. Ελέγχουμε 200.000 πτυχία, έχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη. Ακόμα δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Λέανδρος Ρακιντζής στα όσα συμβαίνουν στους δήμους της χώρας. Μίλησε για το «σπάσιμο» των έργων σε κόστος κατασκευής έως 45.000 ευρώ ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις και υπογράμμισε με μελανά χρώματα το σύστημα νομής των περιπτέρων.

«Οι δήμαρχοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και δίνουν τα καλά σημεία σε εκλεκτούς δικούς τους» είπε. «Σε λίγο όμως δεν θα υπάρχει κανένα. Θα κλείσουν όλα».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Λέναδρος Ρακιντζής αναφέρθηκε ενδεικτικά και σε κάποιες περιπτώσεις που καταγράφει στην ετήσια έκθεση του και οι οποίες δείχνουν την τραγική κατάσταση με την οποία λειτουργεί ακόμα το Δημόσιο. Ως παράδειγμα ανέφερε εκπαιδευτικό που είχε ασελγήσει σε παιδιά κάτω των 12 ετών και η υπηρεσία δεν του επέβαλε κυρώσεις με αποτέλεσμα ο Λ. Ρακιντζής να κάνει ένσταση, ενώ αναφέρθηκε και σε περίπτωση της πρώην ΕΡΤ όπου δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μαδρίτη, ταυτοχρόνως είχε διοριστεί και στον ΕΟΤ Μαδρίτης και δούλευε μόνο στο ΕΟΤ, δεν ασκούσε τα καθήκοντα ως ανταποκριτής, αλλά πληρωνόταν και από τις δυο υπηρεσίες του Δημοσίου.