Στο ιταλικό λιμάνι Τζόγια Τάουρο έπεσε ο κλήρος της υποδοχής της πρώτης παρτίδας των χημικών όπλων του συριακού καθεστώς. Το επικίνδυνο φορτίο βρίσκεται στο δανέζικο φορτηγό πλοίο «Ark Futura» που πλέει στα νερά της Μεσογείου από τις 7 Ιανουαρίου. Αυτό που ανησυχεί, όμως, εξίσου τη διεθνή κοινότητα είναι η αυξημένη παρουσία της Αλ Κάιντα στη Συρία –γεγονός που εξηγεί και τις επαφές δυτικών μυστικών υπηρεσιών με το καθεστώς Ασαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σήμα κινδύνου εξέπεμψε εδώ και καιρό στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον και η ενεργοποίηση ήταν άμεση.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τις δυο πρωτεύουσες είναι η επόμενη μέρα. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα δυο σενάρια –της επικράτησης των κυβερνητικών δυνάμεων ή των ανταρτών –παρεμβάλλεται ένα τρίτο: αυτό του χάους που θα δημιουργηθεί εάν καταρρεύσει το καθεστώς και μεταξύ των ανταρτών επικρατήσουν οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές. Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο επικράτησης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε και άλλων οργανώσεων της Αλ Κάιντα θεωρείται μια εφιαλτική εξέλιξη, οι συνέπειες της οποίας θα είναι ανυπολόγιστες.

Ο φόβος αυτός εξηγεί το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία της Δαμασκού έχουν γεμίσει από ξένους πράκτορες. Οι συνομιλητές τους, όμως, δεν είναι οι εκπρόσωποι των ανταρτών αλλά οι σύροι συνάδελφοί τους. Και στο επίκεντρο των επαφών τους βρίσκεται πάντα η τρομοκρατική απειλή. Την ίδια ώρα, το άλλο στρατόπεδο έχει κατακερματιστεί. Τον περασμένο μήνα οι φιλελεύθεροι συγκρούστηκαν με τους ισλαμιστές με τους οποίους είχαν συμμαχήσει νωρίτερα κατά του καθεστώτος. Απέναντι στους σκληροπυρηνικούς βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι, ή τουλάχιστον η πλειονότητά τους.

Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται η μεταφορά των χημικών από τη Λατάκια στο Τζόγια Τάουρο, την πόλη των 20.000 κατοίκων που βρέχεται από την Τυρρηνική θάλασσα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα χημικά θα μεταφερθούν από το δανέζικο φορτηγό στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray» πάνω στο οποίο θα καταστραφούν σε διεθνή ύδατα. Οπως είναι φυσικό, το λιμάνι της Καλαβρίας δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την άφιξη που αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. «Δεν γνώριζα τίποτε. Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μου: αν συμβεί το παραμικρό, οι κάτοικοι θα με κρεμάσουν ανάποδα», δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος Ντομένικο Μανταφάρι. «Μας θεωρούν πολίτες β’ κατηγορίας», ανέφερε για να προσθέσει ότι ο ίδιος και άλλοι ομόλογοί του της περιοχής εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν το λιμάνι.

Στο Τζόγια Τάουρο θα ξεφορτωθούν συνολικά 560 τόνοι χημικών. Θα μεταφερθούν από τέσσερα δανέζικα και νορβηγικά πλοία, τα οποία θα συνοδεύονται από κινεζικά και ρωσικά πολεμικά. Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική επισημαίνοντας ότι στα ιταλικά λιμάνια διακινούνται 2.000 τόνοι χημικών της ίδιας επικινδυνότητας και ότι το λιμάνι της Καλαβρίας είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για τη διαχείριση τέτοιων φορτίων. Θετικός εμφανίζεται και ο επικεφαλής του τοπικού συνδικάτου των λιμενεργατών Αντονίνο Προνεστί. «Εάν υπάρξουν εγγυήσεις για τις συνθήκες ασφάλειας, μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

16 ΤΟΝΟΙ. Το φορτίο του «Ark Futura» φτάνει τους 16 τόνους από τους 560 συνολικά που πρόκειται να καταστραφούν. Κανένας δεν ξέρει, ωστόσο, πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία. Χθες, για παράδειγμα, έγινε γνωστό ότι η καταστροφή του αερίου της μουστάρδας, του πιο επικίνδυνου από τα χημικά του καθεστώτος Ασαντ, θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου εξαιτίας προβλημάτων στην επιμελητειακή υποστήριξη.

Αισιόδοξος ο Ουζουμτζού

Την πεποίθησή του ότι όλα τα χημικά θα έχουν καταστραφεί έως τα τέλη Ιουνίου εξέφρασε ο Αχμέτ Ουζουμτζού, επικεφαλής της Οργάνωσης γιατην Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Ο τούρκος ειδικός βρέθηκε χθες στη Ρώμη, όπου ενημέρωσε το ιταλικό Κοινοβούλιο για τη μεταφορά των χημικών