Ηταν το 1991 όταν το βιογραφικό τής 27χρονης τότε Μισέλ Ρόμπινσον έφτασε στο δημαρχείο του Σικάγου. «Λαμπρή, υπέροχη, εξαιρετική. Δεν θέλει όμως να συνεχίσει να εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο», έλεγε μια συνοπτική χειρόγραφη σημείωση αντί επικεφαλίδας πάνω ακριβώς από τα προσόντα και τις σπουδές της. Η Βάλερι Τζάρετ –υπεύθυνη τότε στο δημαρχείο και σήμερα «ανώτερη σύμβουλος και βοηθός του αμερικανού προέδρου για διακυβερνητικές υποθέσεις και δημόσιες υποχρεώσεις» σύμφωνα με την επίσημη επαγγελματική της ιδιότητα –έδωσε αμέσως δουλειά στη νεαρή δικηγόρο που είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Πρίνστον.

Παρ’ όλα αυτά, η Μισέλ δεν είχε ακόμη αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί. «Μιλούσα με τον αρραβωνιαστικό μου και δεν τον είδα πολύ ζεστό με την ιδέα. Θα μπορούσαμε να φάμε μια ημέρα και οι τρεις για να το συζητήσουμε;» πρότεινε στην Τζάρετ και εκείνη δέχτηκε. Ακόμα τότε δεν φανταζόταν το πόσο καθοριστική θα ήταν η σχέση που θα ανέπτυσσε με τον μελλοντικό πλανητάρχη και την οικογένειά του.
«Στόχος και των δύο ήταν να προσφέρουν για το κοινό καλό. Είτε αυτό θα γινόταν σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων είτε στην αρένα της πολιτικής», θυμάται από την πρώτη της συνάντηση με το ζευγάρι η πιο στενή σήμερα συνεργάτις του αμερικανού προέδρου. «Δεν ήμουν βέβαια και πολύ σίγουρη για όσα έλεγαν. Ηταν όμως και οι δυο τους πολύ αυθεντικοί, αληθινοί και ώριμοι για την ηλικία τους. Και δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε».
Σχεδόν 23 χρόνια μετά και λίγες μόλις ημέρες πριν κλείσει τα 50 της χρόνια, η Μισέλ Ομπάμα δηλώνει σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Parade» πως η εικόνα που έχει για τον εαυτό της είναι πιο ξεκάθαρη, πιο κατασταλαγμένη από κάθε άλλη φορά. Η σοφία που έρχεται με τα χρόνια αλλά και οι καταστάσεις από μόνες τους βοήθησαν αρκετά, ισχυρίζονται κάποιοι. Εξίσου ξεκάθαρη ωστόσο αποδεικνύεται και η εικόνα που έχει ο αμερικανικός λαός για την Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών: ενώ ο σύζυγός της με δυσκολία καταφέρνει να συγκεντρώσει στο πλευρό του το 46% των Αμερικανών, η Μισέλ κερδίζει με άνεση τη στήριξη του 59% (σύμφωνα με έρευνα του Associated Press-GFK) .
Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, σήκωσε τα μανίκια της και με μια τσάπα στο χέρι βάλθηκε να καλλιεργήσει φρέσκα λαχανικά στον κήπο της προεδρικής κατοικίας, περνώντας έτσι το μήνυμα της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Αν και παραδοσιακή μητέρα, με «βασική της προτεραιότητα την ανατροφή των παιδιών της» –της 15χρονης σήμερα Μάλια και της 12χρονης Σάσα -, θεώρησε φρόνιμο να μην αρκεστεί στον διακοσμητικό ρόλο της «κυρίας του κυρίου», όπως άλλες προκάτοχοί της. Ανέλαβε πρωτοβουλίες και χωρίς να μπλέκεται στα πόδια του πολυάσχολου συζύγου της ξεκίνησε την εκστρατεία «Let’s move» με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Ηταν αποφασισμένη η δημόσια εικόνα της να περνάει αξίες και μηνύματα.
Οι προθέσεις της δεν έμειναν μόνο στα χαρτιά. Και οι δράσεις της δεν περιορίστηκαν σε στημένες εμφανίσεις ενώπιον του τηλεοπτικού φακού. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, η Μισέλ Ομπάμα ανέλαβε ακόμα μια δράση, με στόχο αυτήν τη φορά όλο και περισσότερα παιδιά οικογενειών με περιορισμένα οικονομικά να βρίσκουν τον δρόμο τους προς το πανεπιστήμιο. Τα στατιστικά δεδομένα άλλωστε δεν της άφησαν πολλά περιθώρια ανάπαυλας: οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, «έπεσαν» από την 1η στη 12η θέση της λίστας με τις χώρες που κάθε χρόνο «βγάζουν» τους περισσότερους αποφοίτους πανεπιστημίου.

Μιλώντας στους μαθητές του διαπολιτισμικού σχολείου Bell στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο, τους παρότρυνε να μην παραδίδουν εύκολα τα όπλα. Ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης. «Να μελετάτε και να προσέχετε την ώρα του μαθήματος», τους είπε σαν να μιλούσε στις κόρες της. «Να ξέρετε πως εσείς είστε αυτοί που θα αποφασίσετε ποιοι και πόσο υψηλοί θα είναι οι στόχοι σας. Εσείς θα αποφασίσετε πόσο σκληρά θα παλέψετε για να τους πετύχετε και εσείς πάλι θα είστε αυτοί που θα βρείτε τη λύση αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως το έχετε φανταστεί».

Η Μισέλ Ομπάμα κατάφερε να δώσει το προσωπικό της στίγμα στον ρόλο της πρώτης κυρίας. Αυτό της ανεξάρτητης και μαχητικής γυναίκας που δεν στέκεται σιωπηλά στο πλευρό –ή, χειρότερα, στη σκιά –του ισχυρού συζύγου της, αλλά λειτουργεί ως πρότυπο. Για τους εκατομμύρια υποστηρικτές της ανά τον κόσμο, βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι πως δίνει ευκαιρίες στους άλλους, παρά την προνομιακή της θέση, να ταυτίζονται μαζί της. Ακόμα και αν το πάρτι γενεθλίων του μέσου Αμερικανού απέχει κατά πολύ από τη λαμπερή γιορτή που απόψε, 18 Ιανουαρίου, θα στηθεί για χάρη της στην προεδρική κατοικία.

Η λίστα των καλεσμένων όπως επίσης και τα ρούχα που θα επιλέξει να φορέσει η 50χρονη πρώην δικηγόρος παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Το σίγουρο είναι πως για άλλη μια φορά θα είναι καλοντυμένη, ένα σύμβολο του στυλ, που από την αρχή της «θητείας» της στον Λευκό Οίκο αποφάσισε να ντύνεται… ο εαυτός της: όπως δηλαδή κάθε πολυάσχολη γυναίκα που πάνω από τις συμβάσεις και τις επιταγές της μόδας βάζει το προσωπικό της γούστο.

Από τις πρώτες της κιόλας εμφανίσεις πέρασε το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να έχεις πολλά λεφτά ώστε να ψωνίζεις ρούχα με ακριβές ετικέτες και διάσημες υπογραφές. Δεν κάνουν αυτά μια γυναίκα καλοντυμένη. Χρειάζεται να έχεις την αίσθηση των αναλογιών, σίγουρα του χρώματος και να γνωρίζεις καλά τον συνδυασμό των αξεσουάρ. Η ίδια δεν έδειξε να αγχώνεται για καμία από τις δημόσιες εμφανίσεις της. Κι ας ήξερε ότι στην εποχή που η εικόνα αρκεί για να βγουν συμπεράσματα για τον χαρακτήρα ενός ατόμου τα ρούχα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Στην ντουλάπα της Πρώτης Κυρίας κυριαρχεί εκτός από την κομψότητα και η αυξομείωση… τιμών. Απόδειξη είναι ένα «ταπεινό» φόρεμα της φίρμας White House Black Market, αξίας 110 ευρώ, που σε λίγες μόνο ώρες δημιούργησε χάος στα ψαχτήρια του Διαδικτύου. Σε σύντομο διάστημα η Μισέλ επανήλθε στο προσκήνιο φορώντας με την ίδια άνεση ένα ίσιο μοβ φόρεμα, σχεδιασμένο από τη Μαρία Πίντο, πρώην βοηθό του Τζέφρι Μπιν, σε τιμή που μόνο φιλική δεν ήταν με τις μηνιαίες αποδοχές της μέσης Αμερικανίδας.

«Στην πραγματικότητα το στυλ της κυρίας Ομπάμα είναι συντηρητικό, φέρνει κάτι από παλιομοδίτικο καθωσπρεπισμό αλλά με τη διάθεση να τον ανατρέψει. Είναι μια εκδοχή της κλασικής αμερικανικής κομψότητας. Ομως εκείνο που είναι αληθινά εντυπωσιακό είναι το σώμα της. Εχει αυτό το αθλητικό, επιτακτικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση παράστημα που αποπνέει μια Αμερικανίδα. Μπορεί να δείχνει υπέροχη σε ένα απλό ίσιο αμάνικο φόρεμα, αλλά το σώμα της είναι τόσο δυνατό, που καταλήγω να ξεχνάω τι φοράει», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Αντριου Μπόλτον, επιμελητής του Ινστιτούτου Ενδύματος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.