Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου παραμένουν κατασκηνωμένοι διαδηλωτές εναντίον της της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, ενώ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που περιορίζει τις συγκεντρώσεις και ποινικοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους κινητοποιήσεων (ενώ εισάγει και «ρωσικού τύπου» πλαίσιο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

Μία ημέρα νωρίτερα, δικαστήριο στο Κίεβο είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τρεις μήνες, προκαλώντας ανησυχίες πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Το νομοσχέδιο πέρασε το βράδυ της Πέμπτης με τις ψήφους του κόμματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των συμμαχικών του κομμάτων. Για να τεθεί σε ισχύ, εκκρεμεί η υπογραφή του προέδρου.

Ο νόμος απαγορεύει στήσιμο εξέδρας, αντίσκηνων ή μεγαφώνων σε ανοικτούς χώρους, προβλέποντας ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο και φτάνουν μέχρι ολιγοήμερη φυλάκιση (15 ημερών). Ο αποκλεισμός κτιρίων ή άλλη «βαριά διατάραξη της δημόσιας τάξης» επισύρουν, με όχι ιδιαίτερα σαφείς διατάξεις, ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 15 χρόνια.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι διατυπώσεις του νομοσχεδίου φαίνεται να «φωτογραφίζουν» το είδος των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν καταφύγει οι διαδηλωτές των τελευταίων δύο μηνών στο Κίεβο και τις άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης «ρωσικού τύπου» πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίβλεψη των οικονομικών τους.

Η απότομη απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς από την ΕΕ το Νόέμβριο και η στροφή στη Ρωσία είχε προκαλέσει κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, αν και με μικρότερη προσέλευση: Στην πιο πρόσφατη διαδήλωση της Κυριακής, περίπου 50.000 άτομα διαδήλωσαν στο Κίεβο.