Οι υπολογιστές έχουν φτάσει πλέον στο σημείο όπου μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, εξέλιξη η οποία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον ψηφιακό κόσμο.

Η πρώτη εκδοχή ενός μικροτσίπ που αναγνωρίζει λάθη και τα «ανέχεται» χωρίς να κρασάρει τον υπολογιστή, θα κυκλοφορήσει το 2014.

Αυτή η τεχνολογία, την οποία ήδη χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες, βασίζεται στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες αντιδρούν στα ερεθίσματα και συνδέονται με άλλους νευρώνες για να ερμηνεύσουν τις εισερχόμενες πληροφορίες. Επιτρέπει έτσι στους υπολογιστές να απορροφούν πληροφορίες, ενώ κάνουν ταυτόχρονα κάτι άλλο και να προσαρμόσουν ό,τι κάνουν στα νέα δεδομένα.

Στα επόμενα χρόνια, αυτή η τεχνολογία θα δημιουργήσει μια νέα γενιά συστημάτων τεχνητής ευφυίας, τα οποία θα κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι κάνουν με μεγάλη ευκολία: θα βλέπουν, θα μιλούν, θα ακούν, θα χειρίζονται, θα σχεδιάζουν, θα προσανατολίζονται, θα ελέγχουν. Αυτό θα έχει απεριόριστες εφαρμογές σε συστήματα αναγνώρισης ομιλίας και προσώπου, εύρεσης και σχεδιασμού πορείας, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και βασίζονται κατά πολύ στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι ειδικοί λένε ότι με αυτήν την τεχνολογία θα είναι εύκολο για τα ρομπότ να οδηγούν και να περπατούν με ασφάλεια. Τονίζουν όμως ότι ένας υπολογιστής με δυνατότητα συνείδησης, που θα μπορεί να σκέφτεται, βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

«Αφήνουμε πίσω μας τα μηχανικά υπολογιστικά συστήματα και μετακινούμαστε προς τη βιολογική πληροφορική», εξηγεί ο Λάρι Σμαρ, αστροφυσικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Καλιφόρνιας.