Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 23 Ιανουαρίου του 2013, έφτασε στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ από τον Καναδά ένας 84χρονος άνδρας ονόματι Αλόις Ντβόρζακ. Είχε καναδικό διαβατήριο αλλά τα ταξιδιωτικά του έγγραφα «δεν ήταν έγκυρα». Οι βρετανικές Αρχές τού αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, επειδή όμως ο Ντβόρζακ έδειχνε να τελεί σε σύγχυση, μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο. «84χρονος με εύθραυστη υγεία, πάσχων από Αλτσχάιμερ, ακατάλληλος για κράτηση ή απέλαση∙ χρειάζεται κοινωνική αρωγή», έγραψαν οι γιατροί. Ο Ντβόρζακ μεταφέρθηκε ωστόσο στο Χάρμοντσγουορθ, δυτικά του Λονδίνου, σε ένα από αυτά τα διαχειριζόμενα από ιδιωτικές εταιρείες κέντρα όπου κρατούνται παράτυποι μετανάστες έως ότου απελαθούν.

Στις 30 Ιανουαρίου, έγινε μια πρώτη απόπειρα απέλασής του, ένας γιατρός τον έκρινε ανίκανο να ταξιδέψει. Στις 6 Φεβρουαρίου έγινε και δεύτερη προσπάθεια, και αυτή απαγορεύτηκε από γιατρό. Στις 8 Φεβρουαρίου, ο 84χρονος μεταφέρθηκε δεμένος με χειροπέδες στο νοσοκομείο, και πάλι πίσω στο κελί του. Δυο μέρες αργότερα μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο. Παρέμεινε εκεί πέντε ώρες, συνεχώς δεμένος με χειροπέδες. Η καρδιά του σταμάτησε. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν. Οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν. Ο Ντβόρζακ πέθανε. Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως στον Καναδά ζούσε ολομόναχος και μέσα στον Ιανουάριο, με την ομίχλη του Αλτσχάιμερ να πυκνώνει, είχε αποφασίσει να ταξιδέψει, μέσω Λονδίνου, στη Σλοβενία για να βρει την κόρη του, με την οποία είχαν αποξενωθεί από χρόνια.

Η περίπτωση του Αλόις Ντβόρζακ είναι μόνο μία από τις πολλές «ανατριχιαστικές περιπτώσεις όπου χάθηκε κάθε αίσθηση ανθρωπιάς» τις οποίες έφερε πρόσφατα στο φως το Βασιλικό Σώμα Επιθεωρητών Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων έπειτα από αιφνιδιαστική επιθεώρηση που έκανε στο Χάρμοντσγουορθ τον περασμένο Αύγουστο. Και εντούτοις, ενώ υιοθετούν στον τομέα της μετανάστευσης τη γραμμή του εθνολαϊκιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), οι Τόρις εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές μόλις την τρίτη θέση, με ποσοστό 23%, έναντι 26% του UKIP και 32% των Εργατικών. Ετσι απλώς προς ενημέρωση εκείνων, εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι προσπαθούν να απελάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τον Σαΐντ, τον ιρανό μετανάστη που έχασε τον Οκτώβριο από επίθεση «τριών μαυροντυμένων» το αριστερό του αυτί, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα για εγκλήματα ρατσιστικής βίας.