Το τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται καθημερινά στις ασιατικές κουζίνες όχι μόνο γιατί δίνει ένταση στη γεύση, αλλά και για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Βοηθάει επίσης στην πέψη. Για να αξιοποιήσετε την εξωτική γεύση του φτιάξτε ένα σιρόπι με τζίντζερ που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε λεμονάδες και τσάγια, αλλά και σε κοκτέιλ. Για να πάρετε 3 φλ. σιρόπι, βράστε περίπου 5 λεπτά 1 φλ. νερό, 2 φλ. ζάχαρη, τη φλούδα (μόνο το κίτρινο μέρος) ενός λεμονιού και ένα μεγάλο κομμάτι τζίντζερ ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τον χυμό του λεμονιού, αφήστε 1 λεπτό ακόμη στη φωτιά, σουρώστε και μεταφέρετε σε γυάλινο μπουκάλι. Το σιρόπι συντηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 εβδομάδες. Με τζίντζερ μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα σπιτικό λικέρ, που θα χρησιμοποιήσετε σε κόκτειλ και σε γλυκά. Σε μικρή κατσαρόλα βάλτε να βράσει 1 ½ φλ. νερό με 1 φλ. ζάχαρη, 50 γρ. τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες και 1 λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση. Αφήστε το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το τζίντζερ. Οταν κρυώσει, ρίξτε το σιρόπι σε ένα γυάλινο βάζο, προσθέστε 1 ½ φλ. μπράντι και τη φλούδα (μόνο το εξωτερικό μέρος) από 1 πορτοκάλι ή και 1 λεμόνι. Σφραγίστε το βάζο, κουνήστε το και αφήστε το να τραβήξει τα αρώματα. Την επόμενη ημέρα αφαιρέστε τη βανίλια και τη φλούδα των εσπεριδοειδών και αφήστε το άλλη μια ημέρα. Σουρώστε το μερικές φορές περνώντας το από τουλπάνι και κατόπιν από ένα λεπτό μεταλλικό φίλτρο μέχρι να είναι διαυγές και φυλάξτε το σε μπουκάλια το πολύ για έναν χρόνο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από