«Η εμπειρία να δουλεύεις σε αυτήν την ταινία με τον Γούντι μού άλλαξε τη ζωή και αυτό δεν είναι έκπληξη. Η δουλειά του Γούντι έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη ζωή, για την αγάπη και για το κυνήγι των νευρώσεών μας εδώ και δεκαετίες», είπε η νεαρή ηθοποιός Εμα Στόουν, η οποία πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν «Magic in the Moonlight», μιλώντας για τον ιδιόρρυθμο νεοϋορκέζο σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια της 71ης Απονομής των Χρυσών Σφαιρών.

Ο Γούντι –όπως συνηθίζει άλλωστε –δεν ήταν παρών στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Beverly Hilton του Λος Αντζελες. Ετσι, το βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών που του απονεμήθηκε για το συνολικό έργο του παρέλαβε η 68χρονη ηθοποιός Νταϊάν Κίτον, σύντροφός του στο παρελθόν και βραβευμένη με Οσκαρ για την ερμηνεία της στον «Νευρικό Εραστή».

Φανερά συγκινημένη, η Κίτον, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε επτά ταινίες του Αλεν, δήλωσε: «Μου είναι δύσκολο να συλλάβω το γεγονός ότι 179 από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς του κόσμου έχουν εμφανιστεί σε ταινίες του Γούντι. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ο λόγος είναι ότι το ήθελαν. Διότι οι γυναίκες του Γούντι δεν μπαίνουν σε καλούπια, εντάξει; Εννοώ, παλεύουν, αγαπάνε, καταρρέουν, κυριαρχούν, είναι αστείες, έχουν ελαττώματα. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι ότι τίποτα άλλο δεν συνδέει αυτούς τους χαρακτήρες μεταξύ τους πέρα από το γεγονός ότι όλοι βγήκαν από το μυαλό του Γούντι Αλεν».

Μέσα σε 48 χρόνια ο Γούντι Αλεν έχει γυρίσει 74 ταινίες. Εκτός από τη σκηνοθεσία μάλιστα έχει γράψει το σενάριο, έχει κάνει την παραγωγή, ενώ έχει παίξει κιόλας. Ωστόσο δεν εκφράστηκαν όλοι τόσο θερμά για τον διάσημο σκηνοθέτη όσο οι μούσες του Νταϊάν Κίτον, Εμα Στόουν και Κέιτ Μπλάνσετ που κέρδισε φέτος Χρυσή Σφαίρα για την εξαιρετική ερμηνεία της στη «Θλιμμένη Τζάσμιν».

Η πρώην συμβία του Γούντι Αλεν, Μία Φάροου και ο γιος τους Ρόναν Φάροου –ο οποίος προτίμησε το επίθετο της μητέρας του –δεν έχασαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τα φαρμακερά τους σχόλια στο Διαδίκτυο. «Εχασα το αφιέρωμα στον Γούντι Αλεν, το κομμάτι όπου μια γυναίκα επιβεβαιώνει δημόσια ότι την κακοποίησε σε ηλικία 7 ετών, το έβαλαν πριν ή μετά τον «Νευρικό Εραστή»;», έγραψε στο twitter ο Ρόναν, ο οποίος ήταν 5 ετών όταν οι γονείς του χώρισαν, ενώ η μητέρα του μόλις ανακοινώθηκε το αφιέρωμα στον πρώην της ανέβασε την εξής φράση: «Ωρα για κανένα παγωτό και να αλλάξουμε κανάλι, να παρακολουθήσουμε τη σειρά Girls».

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί οι οργισμένες επιθέσεις της Μία Φάροου στον επί δεκαετία σύντροφό της, αφού λίγο αργότερα επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης μιας από τις υιοθετημένες κόρες της. Κάλεσε μάλιστα τους 370.000 θαυμαστές της που την ακολουθούν στο twitter να αποφανθούν για το αν ο Γούντι Αλεν υπήρξε παιδεραστής έπειτα από όσα έκανε στην Ντίλαν το 1992.

«Είναι παιδεραστής; Εσείς θα αποφασίσετε»

Εκείνη τη χρονιά, η Μία βρήκε τις γυμνές φωτογραφίες της Σουν Γι Πρεβέν που είχε τραβήξει ο Γούντι. Τον κατηγόρησε λοιπόν ότι είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με την υιοθετημένη κόρης της, πράγμα που εκείνος δεν αρνήθηκε, το ζευγάρι άλλωστε λίγο αργότερα παντρεύτηκε. Τον κατηγόρησε επίσης ότι είχε αποπλανήσει την κόρη τους Ντίλαν –την είχαν υιοθετήσει από κοινού –όταν ήταν επτά ετών.

Η υπόθεση στην οποία ενεπλάκησαν δικηγόροι, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί δεν άργησε να φτάσει στα δικαστήρια. Η Ντίλαν δεν ανακρίθηκε, έτσι ο Αλεν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της αποπλάνησης και η Φάροου ανέλαβε την επιμέλεια των παιδιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αποχή της έκτοτε από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η μούσα του εκκεντρικού σκηνοθέτη της δεκαετίας του 1980 αφοσιώθηκε στα παιδιά της –που δεν θέλησαν να ξαναδούν στα μάτια τους τον μισητό μπαμπά Γούντι –και στα φτωχά παιδιά του τρίτου κόσμου.

Πέρυσι, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψη, το περιοδικό «Βάνιτι Φέαρ» επανήλθε στην υπόθεση με μια συνέντευξη βόμβα. Η Μορίν Ορθ, δημοσιογράφος και έμπιστη φίλη της οικογένειας Φάροου, μίλησε με τη Μία και οκτώ από τα 14 παιδιά της, βιολογικά και υιοθετημένα. Η Ντίλαν, μάλιστα, μίλησε για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο για τη σεξουαλική κακοποίησή της από τον θετό πατέρα της.

Η Μία αποκάλυψε επίσης πολλές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον πρώην σύζυγο και μεγάλο έρωτα της ζωής της, Φρανκ Σινάτρα. Τι κι αν χώρισαν έπειτα από δύο χρόνια; Το διαζύγιο μπορεί να σήμανε το τέλος του γάμου τους, όχι όμως και των ερωτικών συνευρέσεών τους, που όπως αποκάλυψε η 68χρονη αυστραλέζα πρώην ηθοποιός, νυν ακτιβίστρια και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF, συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια. Στην ουσία, τους χώρισε ο θάνατος του Σινάτρα τον Μάιο του 1998. Και όταν η δημοσιογράφος έθεσε στη Μία το ερώτημα αν ο Σινάτρα είναι ο πατέρας του Ρόναν, εκείνη ντροπαλά απάντησε: «Είναι πιθανό».