Στον αέρα παραμένει το ζήτημα της περικοπής ή μη της αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αφού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέδωσε στους βουλευτές που μετέχουν στη Διάσκεψη τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο κατά πλειοψηφία (31-21) εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να διακοπεί η καταβολή της αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών, εκείνοι κράτησαν επιφυλάξεις. Ειδικότερα, ΝΔ και ΠαΣοΚ επιφυλάχθηκαν θετικά για την περικοπή των αποζημιώσεων των χρυσαυγιτών. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν αρνητικά.

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εάν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα από περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις τον μήνα κρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να υποστήριξε ότι τα νομικά επιχειρήματα δεν είναι επαρκή και το ζήτημα πρέπει να λυθεί και με πολιτικά κριτήρια. Ο ίδιος άλλωστε πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητηθεί η γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλής για το εάν υπάρχει άλλος τρόπος να αποφασιστεί η περιστολή της καταβολής του μισθού των συγκεκριμένων βουλευτών. Αλλοι βουλευτές σημείωναν ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με τροποποίηση της σχετικής διάταξης.

Την ίδια στιγμή, προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που δείχνουν χρυσαυγίτες να ποζάρουν με όπλα ακόμη και στα κρεβάτια τους έκανε χθες ο Ηλίας Κασιδιάρης. Οπως υποστήριξε, πρόκειται για ρεπλίκες και αεροβόλα, ενώ προσπάθησε να εμφανίσει εαυτόν θύμα, λέγοντας ότι δημοσιοποιήθηκαν και δικές του φωτογραφίες με τέτοια όπλα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του κέντρου της Αμεσης Δράσης με τους αστυνομικούς που είχαν φτάσει πρώτοι στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Σύμφωνα με αυτές, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν από απόσταση τα γεγονότα χωρίς να παρεμβαίνουν, γεγονός που ενδεχομένως να είχε αλλάξει την τροπή των όσων συνέβησαν το μοιραίο βράδυ. Η Αστυνομία με ανακοίνωσή της υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι εκείνο το βράδυ «από την αρχική αξιολόγηση διαφαίνεται ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν με βάση τους διεθνώς παραδεκτούς κανόνες επιχειρησιακής εμπλοκής και ανταπόκρισης», ενώ «για το σύνολο των ενεργειών τους αναμένεται το πόρισμα της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση αυτή».