Στη φυλακή οδηγείται ο πρώην πρόεδρος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος επί ώρες έδινε χθες εξηγήσεις στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς για τα χρήματα που φέρεται να έχουν διακινηθεί ως μίζες στο πλαίσιο της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων. Ο Σωτήρης Εμμανουήλ κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδικήματα που αφορούν ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ που είχε φθάσει σε εταιρεία συμφερόντων του από την γερμανική HDW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι το επίμαχο ποσό έχει σχέση με διακίνηση μίζας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί νόμιμη αμοιβή από σύμβαση που υπέγραψε με τη γερμανική HDW – ιδιοκτήτρια τότε των Ναυπηγείων – για το μάνατζμεντ επί 4 χρόνια.

Τα χρήματα αυτά μάλιστα, όπως είπε στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, τα έφερε στην Ελλάδα από το εξωτερικό όταν τέθηκε σε ισχύ ο ευνοϊκός «νόμος Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Και τότε ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και πλήρωσε τον φόρο που του αναλογούσε.

Τα υπερασπιστικά του επιχειρήματα όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν έπεισαν τους ανακριτές και τον εισαγγελέα, οι οποίοι ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της προφυλάκισης του κατηγορουμένου.

Τον δρόμο για τη φυλακή, όμως, δείχνει με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας για έναν ακόμα κατηγορούμενο στην υπόθεση των εξοπλιστικών, τον Παναγιώτη Ευσταθίου, μετά την απολογία του οποίου είχε ανακύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική του μεταχείριση και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Λίγες ημέρες αργότερα ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος αυτού, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να κρίνεται ουσιαστικά από την αρχή. Σε περίπτωση που και οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση, τότε ο κατηγορούμενος θα πρέπει να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές.