Αν ο Φρανσουά Ολάντ ήλπιζε πως, τουλάχιστον για ένα 24ωρο, καμία νέα «αποκάλυψη» όσον αφορά την προσωπική του ζωή δεν θα αποσπούσε την προσοχή από το οικονομικοκοινωνικό όραμα που εξέθεσε την Τρίτη, επιτελώντας σαφή στροφή προς το σοσιαλδημοκρατικό Κέντρο, οι ελπίδες του αποδείχθηκαν φρούδες. Ενας διορισμός της Ζιλί Γκαγέ στην επιτροπή της Γαλλικής Ακαδημίας στη Ρώμη που ακυρώθηκε –ή απορρίφθηκε «λόγω συνθηκών»… –και η φημολογία περί εγκυμοσύνης της 41χρονης ηθοποιού κατάφεραν να διατηρήσουν τα περίπλοκα προσωπικά του γάλλου προέδρου στην επικαιρότητα.

Και τη φήμη ότι η Γκαγέ είναι τεσσάρων μηνών έγκυος από τον Ολάντ, ενόσω η επίσημη σύντροφός του παραμένει στο νοσοκομείο, προσπερνάται σχετικά εύκολα: την κυκλοφόρησε ένας γάλλος μπλόγκερ ονόματι Le Reel, δηλαδή ανώνυμος, με ξεκάθαρη ωστόσο στάση εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ. Αλλά η υπόθεση του διορισμού ή μη της Γκαγέ στην επιτροπή της Βίλας των Μεδίκων, όπου στεγάζεται η Γαλλική Ακαδημία στη Ρώμη, εγείρει ερωτήματα.

Την αποκάλυψη έκανε η σατιρική εφημερίδα «Λε Κανάρ Ενσενέ» στη χθεσινή της έκδοση, μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ολάντ είχε αρνηθεί να απαντήσει στη συνέντευξη Τύπου του στην ερώτηση αν «παραμένει η Βαλερί Τριερβελέρ πρώτη κυρία της Γαλλίας», προαναγγέλλοντας εντούτοις διευκρινίσεις πριν από το επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου –τέλη Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το Βατικανό και την Τουρκία, αλλά σε αυτές τις μετακινήσεις δεν προβλεπόταν ούτως ή άλλως να τον συνοδεύσει η σύντροφός του.

Το όνομα της Γκαγέ φιγούραρε πράγματι μέχρι και χθες το πρωί στον ιστότοπο της Βίλας των Μεδίκων μεταξύ των διορισθέντων στην επιτροπή που θα αναλάβει την επιλογή 15 οικότροφων, ερευνητών ή καλλιτεχνών. Η υπουργός Πολιτισμού του Ολάντ, όμως, Ορελί Φιλιπετί, έσπευσε να ανακοινώσει πως «δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών» και παρότι η Γκαγέ έχει όλα τα προσόντα γι’ αυτήν τη «μη αμειβόμενη θέση», δεν θα εγκρίνει τον διορισμό της, που είχε προταθεί τέλη Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της Γαλλικής Ακαδημίας στη Ρώμη, Ερίκ ντε Σασέ. Οσο για την εμφάνιση του ονόματος της ηθοποιού στον ιστότοπο της Ακαδημίας, ο Σασέ έδωσε αργότερα την εξής, ελάχιστα ικανοποιητική εξήγηση: «Βιάστηκα λίγο».