Ελεύθερος με 5.000.000 ευρώ, τη μεγαλύτερη εγγύηση που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο, είναι από χθες το απόγευμα ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Επειτα από πολύωρη διάσκεψη, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας με οριακή πλειοψηφία, με ψήφους 2 έναντι 1, αποφάσισαν ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την προϋπόθεση να καταβάλει 5.000.000 ευρώ εγγύηση και με τους επιπλέον περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Οι δύο δικαστές τάχθηκαν υπέρ της άποψης που είχε εκφράσει μία ημέρα νωρίτερα ο ανακριτής κατά τη Διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης για τον επιχειρηματία, ενώ το τρίτο μέλος της σύνθεσης του δικαστικού συμβουλίου συνέκλινε με την άποψη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου περί προσωρινής κράτησής του.

«Επικράτησαν ο νόμος και η λογική. Στην πορεία της υπόθεσης θα αποδειχθεί ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι αμέτοχος ποινικών αδικημάτων» δήλωσε ο δικηγόρος του Ηλίας Αναγνωστόπουλος, λίγα λεπτά αφότου ο ανακριτής ενημέρωσε το επιτελείο των συνηγόρων για το αποτέλεσμα του δικαστικού συμβουλίου, που είχε λύσει τη διαφωνία υπέρ της δικής του θέσης. Για «μεγάλη δικαίωση, καθώς έστω και κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί του κ. Κοντομηνά» έκανε λόγο ο έτερος υπερασπιστής του Γρηγόρης Τσόλιας.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ. Νωρίτερα, οι νομικοί παραστάτες του κατηγορουμένου είχαν δώσει τη δική τους μάχη για να πείσουν τους δικαστές να μην προφυλακίσουν τον εντολέα τους, όπως ζητούσε με την πρότασή της η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου θεωρώντας τον ύποπτο φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Στην επιχείρηση αντίκρουσης των εισαγγελικών επιχειρημάτων, η πλευρά Κοντομηνά αντέταξε πως ο επιχειρηματίας γνώριζε εδώ και μήνες για τη δικαστική έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αν λοιπόν είχε πρόθεση να μην εμφανιστεί και να μη λογοδοτήσει στις Αρχές θα είχε φροντίσει να οργανώσει τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

Αντίθετα, εκείνος πρόσφατα και συγκεκριμένα στις εορτές των Χριστουγέννων ταξίδεψε στο εξωτερικό, σε Μαλδίβες και ΗΠΑ, από όπου επέστρεψε κανονικά στις 30 Δεκεμβρίου 2013.

Επιπλέον, επικαλέστηκαν το γεγονός ότι και στο παρελθόν που είχε ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες –έχουν πλέον όλες κλείσει –είχε τηρήσει πάντοτε τους όρους που του επέβαλαν οι δικαστικές Αρχές.

Σε μία μάλιστα περίπτωση του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και εκείνος είχε ζητήσει την άρση του όρου αυτού, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων που είχε εκτός συνόρων. Τότε, το δικαστικό συμβούλιο είχε κάνει δεκτό το αίτημά του και ο επιχειρηματίας όλες τις φορές που ταξίδεψε επέστρεψε κανονικά χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στις Αρχές που τον εμπιστεύτηκαν.

Οι δικηγόροι του προέταξαν ακόμα το χαρτί ότι ο όμιλος Κοντομηνά είναι κατά βάση προσωποπαγής στη λειτουργία του και από τη δική του παρουσία εξαρτώνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. Εθεσαν δε υπόψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, προσκομίζοντας ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο.

Σε ό,τι αφορά τις εξασφαλίσεις των επίμαχων δανείων ο κατηγορούμενος προσκόμισε όλα τα συμβολαιογραφικά πληρεξούσια των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταδείξει ότι υπερκαλύπτει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανείων που ανέρχονται σε 5.000.000 ευρώ, όσο δηλαδή και το ποσό της εγγύησης που καλείται αμέσως να καταβάλει.

Συγκεκριμένα, παρέδωσε φάκελο από τον οποίο προκύπτει ότι είναι έτοιμος να εγγράψει προσημειώσεις σε ακίνητα ελεύθερα από οποιαδήποτε άλλα βάρη, αξίας 7.000.000 ευρώ, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο μπορεί να βάλει ενέχυρο και μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 46.000.000 ευρώ.

Τέλος, είναι διατεθειμένος να συμψηφίσει και το ποσό των 34.000.000 ευρώ που έχει κερδίσει με βάση την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην «αντιδικία» του με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την παραβίαση συγκεκριμένης ρήτρας στη σύμβαση που είχε υπογράψει με την εταιρεία συμφερόντων του Best Line για τη διαχείριση του τομέα πιστωτικών καρτών.

Τι πρότεινε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου στην πρότασή της εκτιμούσε ότι το ποσό της εγγυοδοσίας δεν διασφαλίζει την παρουσία του κατηγορουμένου στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι και κάτοχος μετοχών αεροπορικής εταιρείας

Παραμένουν ασύλληπτοι

Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, ασύλληπτοι εξακολουθούννα παραμένουντο ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα για την υπόθεση του επισφαλούς δανείου των 17 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης αναμένει πλέονο έλληναςανακριτής σχετικάμε την έκδοσητου κατηγορούμενου πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη