«Συγχωνευτείτε και αναδιαρθρώστε την παραγωγή σας» είναι το μήνυμα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος προς τους έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να επανέλθουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα να μπει φρένο στην ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων, που εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθούν κατά 20 δισ. ευρώ!

Την παρότρυνση αυτή έκανε ο Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σε χθεσινή ημερίδα του ΣΕΒ, με το θέμα «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων – ποιες λύσεις – ποια προοπτική». Παράλληλα κάλεσε τους τραπεζίτες να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων. Παρά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η τόνωση της εμπιστοσύνης που επιτεύχθηκε αμβλύνεται από την ανησυχία που προκαλεί η συσσώρευση των δανείων σε καθυστέρηση, τα οποία έχουν φτάσει το 30%, επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν από την PricewaterhouseCoopers στην ίδια εκδήλωση, το 2014 τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν, από 32% του συνόλου των δανείων το 2013, στο 40% προσεγγίζοντας τα 90 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Ψάλτης υπογράμμισε ότι ειδικά στις επιχειρηματικές χορηγήσεις η κατάσταση επιδεινώνεται, σημειώνοντας ότι σημαντικός αριθμός εταιρειών κάθε μεγέθους βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη, ενώ έκανε λόγο για «επιχειρήσεις-ζόμπι».

Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, οι εξελίξεις στο μέτωπο των επισφαλειών αποτελούν απτή απόδειξη ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ αυξημένος, «γεγονός που αποθαρρύνει τη χορήγηση νέων πιστώσεων, αποστερεί τις τράπεζες από πόρους που θα ήταν δυνατόν να ανακυκλώσουν σε νέα δάνεια, δημιουργεί το ενδεχόμενο μελλοντικών απομειώσεων της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και συντηρεί την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για σχηματισμό προβλέψεων». Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μίλησε για την ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης του ζητήματος των προβληματικών δανείων, προσθέτοντας ότι ήδη αναλαμβάνονται σοβαρές πρωτοβουλίες από πλευράς τραπεζών αλλά και της πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή.

Οπως είπε, το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό μετάβασης στο νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η οικονομία. ο τραπεζικός είναι ο μόνος κλάδος που έχει αναδιαταχθεί – ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως, συμπλήρωσε. «Καλούνται λοιπόν σήμερα οι τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά σε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού», υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος. Και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ποιοτική και προσανατολισμένη δράση των τραπεζών με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν, πρώτον, στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων, νέων και παλαιών και, δεύτερον, στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση μιας γενναίας κλαδικής αναδιάρθρωσης».

OI ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης» και υπογράμμισε ότι «με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν».

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, εκεί που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποκεφαλαιοποίησης εταιρειών πρέπει να γίνουν κινήσεις πρωτίστως από την πλευρά των μετόχων για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους. «Οι επιχειρήσεις οφείλουν, εξάλλου, στο σύνολό τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης και οργανωτικής ανασύνταξης, να επιδιώξουν συνεργασίες ή συγχωνεύσεις και να αξιοποιήσουν δίκτυα και συνέργειες που διευκολύνουν τον έλεγχο του κόστους και τον προσανατολισμό προς αγορές του εξωτερικού», υποστήριξε σχετικά.