Τέλος στις πληρωμές χρηματικών ενταλμάτων από το Δημόσιο προς οποιονδήποτε δικαιούχο από τα ταμεία των εφοριών βάζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Εφεξής, οι πληρωμές θα γίνονται με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων από την Τράπεζα της Ελλάδος αφού νωρίτερα γίνει αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τυχόν οφειλές στην Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δικαιούχοι πληρωμών θα ενημερώνονται με ηλεκτρονική επιστολή για την πίστωση των λογαριασμών τους.

Η θέσπιση των νέων ρυθμίσεων θεωρείται από παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τομή στα δημοσιονομικά δεδομένα και σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου δημοσιολογιστικού δικαίου.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμών δημόσιων δαπανών επιχειρείται να περιορίσει τον κίνδυνο καταβολής τόκων από την πλευρά του Δημοσίου, στην περίπτωση που καθυστερεί πέραν των 90 ημερών να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η ενσωμάτωση σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο προβλέπει ήδη την προσαύξηση της οφειλής με ετήσιο επιτόκιο 6% εις βάρος του Δημοσίου.