Περισσότερα από 180 είδη ψαριών που φωσφορίζουν στα βαθιά ανακάλυψαν επιστήμονες στην Καραϊβική. Πολλά από αυτά, μάλιστα, φωσφορίζουν ενώ παραμένουν σχεδόν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βιοφθορισμός και επιτρέπει σε έναν οργανισμό να απορροφά το φως, να το αλλάζει και να το αντανακλά ως διαφορετικό χρώμα. Αλλοι οργανισμοί παράγουν το δικό τους φως, ενώ ορισμένοι κάνουν και τα δύο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία αυτή χρησιμεύει στην επικοινωνία και το ζευγάρωμα ανάμεσα στα είδη. Η έρευνα έγινε από ειδικούς του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και αποκάλυψε το φαινόμενο του βιοφθορισμού σε χέλια, σαλάχια, ψάρια της οικογένενειας των συγναθιδών κ.ά.

«Γνωρίζαμε από παλιά για τον βιοφθορισμό στη θάλασσα, στα κοράλλια, τις μέδουσες ή ακόμη και σε ζώα της ξηράς, όπως οι πεταλούδες και οι παπαγάλοι», δήλωσε στο CNN ο επιμελητής του τμήματος ιχθυολογίας Τζον Σπαρκς, ένας από τους συντάκτες της δημοσίευσης στην επιθεώρηση «PLOS One». Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ερευνητικές αποστολές με βαθυσκάφη και δύτες στα νησιά Καϊμάν, τις Μπαχάμες και τις Νήσους του Σολομώντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από