Οι Αιγύπτιοι προσήλθαν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο το 2013 στο πλαίσιο δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για τη διεκδίκηση της προεδρίας από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Τουλάχιστον έντεκα άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ μικρή βόμβα εξερράγη στο Κάιρο χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί. Η Αδελφότητα, που συνεχίζει να υποστηρίζει τον Μόρσι ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, διαμαρτύρεται επειδή το νέο Σύνταγμα διαγράφει την ισλαμιστική διάσταση στις αλλαγές που είχε προωθήσει ο Μόρσι πέρσι, ενώ δίνονται περαιτέρω εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις, στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα.

Το δημοψήφισμα αποτελεί κομβικό σημείο στην πολιτική μετάβαση στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση με την υποστήριξη του στρατού, παρότι συνεχίζεται η βίαιη αντιμετώπιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι προεδρικές εκλογές αναμένεται να ακολουθήσουν πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο. Απηχώντας μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη στην Αίγυπτο, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο Αλ Σίσι πιθανότατα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες ημέρες – προοπτική που θα χαροποιήσει τους υποστηρικτές του αλλά θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση με τους ισλαμιστές.

Ο Αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου τον περασμένο Ιούλιο. Ομως η προεδρία Μόρσι χαρακτηρίστηκε από κακοδιαχείριση και προσπάθεια επιβολής του ισλαμικού νόμου, οπότε πολλοί θεωρούν τον 59χρονο στρατηγό φορέα σταθεροποίησης της χώρας που ταλανίζεται από συγκρούσεις και οικονομική ανασφάλεια. Ο Αλ Σίσι, με φόρμα παραλλαγής και τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά του, επισκέφθηκε το πρωί κάποια εκλογικά τμήματα για να βεβαιωθεί ότι η ψηφοφορία η οποία ολοκληρώνεται σήμερα βαίνει κανονικώς. Η πιθανή εκλογή του θα σημάνει την επιστροφή στην εποχή όπου την προεδρία της Αιγύπτου ήλεγχαν οι στρατιωτικοί –σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 62 ετών, με εξαίρεση τον έναν χρόνο του Μόρσι.

Ο στρατηγός είναι δημοφιλής στους δρόμους του Καΐρου. Παντού υπάρχουν κολλημένες αφίσες με το χαμογελαστό του πρόσωπο κάτω από το πηλήκιο και το σύνθημα «Ναι στο Σύνταγμα». Ισως αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα των Αιγυπτίων για ένα καλύτερο μέλλον τη στιγμή που περίπου το 26% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 13,4%. Ο Αλ Σίσι, που δείχνει ότι σταθεροποιεί την εξουσία του, ήταν άγνωστος στους περισσότερους Αιγυπτίους μέχρι τον Αύγουστο του 2012 όταν ο Μόρσι τον έκανε υπουργό Αμυνας και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Το όνειρο

Ο Αλ Σίσι είπε ότι είδε στο όνειρό του ένα σπαθί που έγραφε «δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ» – μια ιστορία που κυκλοφόρησε ενισχύοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία.