Ενταση προκλήθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιααλόν ότι «ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι –που ήρθε σε εμάς αποφασισμένος να δράσει πάνω σε μια ακατανόητη εμμονή και ένα μεσσιανικό αίσθημα –δεν μπορεί να μας διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους». Η δήλωση αυτή που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες δημοσιοποιήθηκε από τη μεγαλύτερη εφημερίδα του Ισραήλ, τη «Γεντιότ Αχρονότ», η οποία προσέθεσε και την κατακλείδα του Γιααλόν: «Το μόνο που θα μας σώσει θα είναι να κερδίσει ο Κέρι το Νομπέλ και να μας αφήσει ήσυχους».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες έντονη ανακοίνωση, μέσω της εκπροσώπου του Τζεν Πσάκι, που ανέφερε: «Τα σχόλια του υπουργού Αμυνας, εάν είναι ακριβή, είναι προσβλητικά και ακατάλληλα, ιδιαίτερα με δεδομένο τα όσα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξουν τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που ήδη βρίσκεται σε ένταση με την Ουάσιγκτον για το θέμα της κατασκευής οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, προσπάθησε να αποφύγει την κρίση με τον πιο στενό σύμμαχο της χώρας του. Οπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές υποχρέωσε τον Γιααλόν, ο οποίος δεν διέψευσε τις δηλώσεις του, να στείλει στην εφημερίδα γραπτή δήλωση όπου περιγράφει τις ΗΠΑ ως σύμμαχο υπέρτατης σημασίας. «Οταν υπάρχουν διαφωνίες εργαζόμαστε μαζί τους μέσα στο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Κέρι, με τον οποίο έχω συζητήσει πολλές φορές για το μέλλον του Ισραήλ», αναφέρει. Ο Κέρι τις τελευταίες εβδομάδες κάνει πολλά ταξίδι στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να πείσει το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους οι οποίοι επέστρεψαν στις συνομιλίες έπειτα από αδιέξοδο τριών ετών, να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα αφορά τα βασικά ζητήματα της μεταξύ τους διένεξης. Την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Κέρι βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ για δέκατη φορά τον τελευταίο χρόνο με στόχο την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ σημειώνεται σε μια πολύ λεπτή στιγμή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που δεν δείχνουν μεγάλα σημάδια προόδου