Αν ίσχυε το σύστημα του 2009 που επέτρεπε μόνο στους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα ο Φρανκ Ριμπερί θα κέρδιζε με μεγάλη άνεση. Ο άσος της Μπάγερν συγκέντρωσε 524 βαθμούς από τις ψήφους που του έδωσαν οι 173 δημοσιογράφοι, έναντι 399 του Ρονάλντο και 365 του Μέσι.

Ο δημοσιογράφος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» Χένρι Γουίντερ, που ψήφισε τον Ριμπερί ως πρώτη επιλογή εκπροσωπώντας τον Τύπο της Αγγλίας, αιτιολόγησε την απόφασή του ως εξής: «Το σημαντικότερο κριτήριο με το οποίο ο Ρονάλντο και ο Μέσι είναι ανώτεροι του Ριμπερί είναι τα γκολ που πέτυχαν. Ο Ριμπερί όμως έκανε περισσότερες ντρίμπλες (1.084) έναντι του Ρονάλντο (252) και του Μέσι (331), δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες (149, έναντι 94 του CR7 και 70 του Αργεντινού), έδωσε περισσότερες πάσες (2.903, έναντι 2.136 του Μέσι και 1901 του Ρονάλντο) και περισσότερες ασίστ (18, έναντι 15 των άλλων δύο)».

Τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο ανάδειξης του νικητή της Χρυσής Μπάλας εξέφρασε ο Μισέλ Πλατινί, που δήλωσε απογοητευμένος για το τελικό αποτέλεσμα. «Για 50 χρόνια η Χρυσή Μπάλα λάμβανε υπόψη της τους τίτλους στον αγωνιστικό χώρο. Τώρα λαμβάνεται υπόψη περισσότερο η παρουσία των παικτών και αυτό είναι πρόβλημα».

Σημαντική είναι όμως και η πολιτική των ψήφων. Ο Μέσι, για παράδειγμα, δεν ψήφισε τον Ρονάλντο αλλά τους συμπαίκτες του στην Μπάρτσα Ινιέστα, Τσάβι και Νεϊμάρ. Φυσικά ούτε ο Ρονάλντο ψήφισε τον Μέσι, δείχνοντας προτίμηση στους Φαλκάο, Μπέιλ και Οζίλ. Ο Ριμπερί δεν είχε δικαίωμα ψήφου, όμως ο αρχηγός της Γαλλίας Ούγκο Γιορίς άφησε εκτός ψήφων τους Μέσι και Ρονάλντο.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος ο Φρανκ Ριμπερί μετά την απονομή, κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο του αρνούμενος να κάνει δηλώσεις. Μίλησε όμως αργότερα στην «Μπιλντ»: «Τι παραπάνω να κάνω; Αν είμαι δεύτερος ή τρίτος πραγματικά δεν με νοιάζει. Δεν είμαι εγωιστής και αυτός ο τίτλος δεν είναι στόχος μου. Προτιμώ να κατακτήσω ξανά τα πάντα με την Μπάγερν και να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής. Είμαι χαρούμενος που το θέμα έληξε».