«Ξεκινούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κέντρου της Αθήνας. Να κερδίσουμε τη μάχη και να αλλάξει η πρωτεύουσας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από σύσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με αφορμή την ολοκλήρωση της πλήρους πρότασης και του προγράμματος δράσης για το κέντρο της Αθήνας, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Θέμα της σύσκεψης ήταν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για το ευρύτερο κέντρο του δήμου της Αθήνας, στόχος του οποίου είναι να προσεγγίσει ολοκληρωμένα την ανάπτυξη της πόλης.

Πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, οι οποίες πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

«Πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά, αρχιτεκτονικά, επιχειρηματικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την καθημερινή διαβίωση των πολιτών, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση στην οποία απαντάμε θετικά. Με ρεαλισμό, αλλά και με όραμα. Με ανοικτή, δημόσια διαβούλευση, αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αντίστοιχη χρηματοδότηση», ανέφερε κ. Μανιάτης, μετά τη σύσκεψη.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο ενδοδιοικητικός συντονισμός, ώστε ο κάθε φορέας να μπορέσει να συμβάλει στην οριστικοποίηση του προγράμματος και τη διαμόρφωση του σχεδίου ΚΥΑ που θα το θεσμοθετήσει μέχρι τέλος Μαρτίου 2014.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δήλωσε ότι «το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο και εργαλείο για έργα μεγάλα και μακράς πνοής. Δεν αρκούν πια απλές, αποσπασματικές δράσεις, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση που όλοι βιώνουμε».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε επίσης γνωστό ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα δρομολογήσει τα πράγματα», προσθέτοντας ότι «το κρίσιμο, όμως, είναι η συνεργασία όλων των φορέων, των υπουργείων, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του σχεδίου».

«Όπως τονίσαμε στην πρόσφατη συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο Χαν, στην νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 θα χρηματοδοτούνται δράσεις που θα εντάσσονται σε στρατηγικό σχεδιασμό, όπως εν προκειμένω είναι το ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο δήμος Αθηναίων και ο ΟΡΣΑ προχωρούν άμεσα την ευρεία διαβούλευση του προγράμματος με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.