Η κατηγορία

ο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στην επιλογή της εταιρείας Best Line SA, προκειμένου να αναλάβει για λογαριασμό του τη διαχείριση του τομέα των πιστωτικών καρτών. Η επίμαχη σύμβαση θεωρείται επιζήμια από τις δικαστικές Αρχές. Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, ενώ το 100% της αξίας των μετοχών της εταιρείας συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά είχε εκτιμηθεί από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte το ανώτερο με 19.800.000 ευρώ, εντούτοις το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξαγόρασε τελικά το 50% των μετοχών της εταιρείας έναντι 18.900.000 ευρώ. Η εξαγορά της Best Line από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγινε με εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους όρους για την περιουσία της τράπεζας.

Η υπεράσπιση

Η εταιρεία DEMCO ΑΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφάσισαν να συνεργαστούν στρατηγικά στον τομέα των πιστωτικών καρτών και συνήψαν σύμβαση με τους συνήθεις όρους της συναλλακτικής πρακτικής. Η συνεργασία τους ως ισότιμων εταίρων, μέσω της Hellenic Post Credit (HPC), όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Best Line (θυγατρική της DEMCO ΑΕ), υπήρξε αμοιβαία επωφελής, με κερδοφόρες χρήσεις και διανομή μερίσματος. Από το 2010, όμως, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν εκείνο που έπαυσε να συνεργάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών παραβιάζοντας τον συμβατικό όρο περί μη ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτόν η DEMCO AE κατήγγειλε, όπως είχε δικαίωμα, τη σύμβαση. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν και τα δύο μέρη, δικαίωσε την DEMCO ΑΕ επιδικάζοντας 32.950.467 ευρώ συν 800.000 ευρώ λόγω ποινικής ρήτρας. Με βάση αυτή την απόφαση η πλευρά Κοντομηνά έχει προτείνει τον συμψηφισμό του ποσού αυτού με τις ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές της προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ.Δεν υπήρξε λοιπόν καμία απάτη ή άλλη αξιόποινη πράξη από τον Δ. Κοντομηνά.

Η κατηγορία

Ο Ομιλος DEMCO, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, πήρε δάνεια συνολικού ύψους 110.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, τα δάνεια αυτά «κρίθηκαν ήδη από τους αρμόδιους επιθεωρητές ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος προβληματικά, άνευ εξασφαλίσεων ουσίας και εντέλει επιζήμια για την περιουσία της τράπεζας». Σε ένα μάλιστα από τα δάνεια αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, οι ομολογιούχοι δανειστές, δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, «δεν υποχρεούνται καθ’ οιονδήποτε χρόνο να παρακολουθούν, διαβεβαιώνουν ή επαληθεύουν την κατά τα ανωτέρω χρήση του προϊόντος του ομολογιακού δανείου».

Η υπεράσπιση

Για όλα τα δάνεια που έλαβαν από το ΤΤ οι εταιρείες του Ομίλου DEMCO δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές) με τα δεδομένα του χρόνου που χορηγήθηκαν τα δάνεια. Η έγκριση των δανείων έγινε από τα αρμόδια όργανα του ΤΤ με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες, στις οποίες ο Δ. Κοντομηνάς δεν είχε αποδεδειγμένα καμία συμμετοχή ή επιρροή. Τα δάνεια εξυπηρετούνται στο μέγιστο μέρος τους, οι δε εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ, μπορούν να εξοφληθούν με τον συμψηφισμό της προαναφερόμενης απαιτήσεως των 34 εκατ. ευρώ που έχει η DEMCO ΑΕ από το ΤΤ. Για την απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσής του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, ο Δ. Κοντομηνάς προχώρησε στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του ΤΤ, με το οποίο τους δίνει την εξουσία να εγγράψουν υποθήκες σε «καθαρά» ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ. Ακόμη, είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο στις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46.000.000 ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η κατηγορία

Ξεχωριστό κεφάλαιΟ στο εισαγγελικό πόρισμα αποτελεί η αγορά ενός ακινήτου στο Λονδίνο που έγινε με χρήματα που είχαν ληφθεί ως δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο . Η εισαγγελέας στο πόρισμά της περιγράφει πως μέσα από «μία πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδρομή ένα μεγάλο μέρος του δανείου των 21.000.000 ευρώ που χορηγήθηκε στη ΔΕΜΚΟ δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που δόθηκε, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τον Δ. Κοντομηνά για την εξόφληση δανείου που είχε χορηγήσει η Τράπεζα Millennium για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία, που αποτελεί οικία της κόρης του».

Η υπεράσπιση

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι το σπίτι αγοράστηκε από εταιρεία του Ομίλου DEMCO αντί του ποσού των 10.000.000 ευρώ και στη συνέχεια, το έτος 2012, πουλήθηκε έναντι 15.000.000 ευρώ με το αντίτιμο να μπαίνει σε εταιρείες του Ομίλου. Όλες οι χρηματικές ροές έχουν γίνει μέσω τραπεζών με απόλυτη διαφάνεια. Δεν υπάρχει καμία εκροή σε προσωπικό λογαριασμό ή χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κοντομηνά.