Για μη τήρηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο με ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικού φορέα με πλήρες πρόγραμμα, έδρα και ροή από τη Θεσσαλονίκη, ενώ τονίζει ότι οι προβλέψεις για τη ΝΕΡΙΤ είναι απολύτως έξω από το πνεύμα των κυβερνητικών υποσχέσεων που δόθηκαν.

«Καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ανταποκριτικό γραφείο. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη προκήρυξη για ελάχιστο δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό δυναμικό».

Σημειώνεται ότι η ΝΕΡΙΤ θα διαθέτει δύο μόνο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα την Αθήνα.

«Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης λέμε στον Υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, ότι οι διαβεβαιώσεις υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού δεν αρκούν πλέον.

»Οι πράξεις τον διαψεύδουν. Καλούμε τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΝΕΡΙΤ Παντελή Καψή να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο. Αν αυτό δεν γίνει με δημόσια τοποθέτηση τους άμεσα, τους καλούμε να παραιτηθούν», επισημαίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Για το ίδιο θέμα ανακοίνωση εξέδωσεη Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ):

«Μαύρο στη δημόσια ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα ρίχνει η κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ και προσθέτει ότι «η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τον ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα στη Δημόσια Τηλεόραση και καλεί όλες τις Ενώσεις να συμπαραταχθούν.

Χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με όλους τους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπογραμμίζει ότι «οι διαδοχικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εδώ και επτά μήνες υπόσχονταν ότι θα σχηματίσουν έναν αναβαθμισμένο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σε διάφορους τόνους αναπαρήγαγαν τη ρητορική για την αξία της περιφέρειας οριστικά πέφτουν στο κενό, μαζί με την αξιοπιστία τους».

Επισημαίνει, τέλος, ότι «οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ».