Τέσσερις ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Κρυφής σχέσης του προέδρου» από το σκανδαλοθηρικό περιοδικό «Κλόουζερ», πέντε ερωτήματα ζητούν απαντήσεις:

Σε ποιον ανήκει το διαμέρισμα της οδού Σιρκ, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου συναντιόταν ο Φρανσουά Ολάντ με τη Ζιλί Γκαγέ;

Στον Ζαν-Πιερ Ντισκαζό, έναν 71χρονο συνταξιούχο έμπορο που ζει στο Μπιαρίτζ. Μίλησε χθες ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την πολεμική που έχει ξεσπάσει. Ο Ντισκαζό είπε πως ζούσε στο επίμαχο διαμέρισμα μεταξύ 1962 και 2003 και κατόπιν, το ανέθεσε σε μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που το ενοικίασε τον Οκτώβριο του 2011 στην ηθοποιό Εμανιέλ Χοκ. Σύμφωνα με τη «Μοντ», η Ζιλί Γκαγέ, φίλη της Χοκ, εργαζόταν τακτικά εκεί από όταν άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης στο γραφείο της στην οδό Φομπούρ-Σεντ-Ονορέ∙ όσο για τον Ολάντ, αυτός επισκέφθηκε το διαμέρισμα «καμιά δεκαριά φορές» από το περασμένο φθινόπωρο. Αλλά γι’ αυτά ο Ντισκαζό δεν είχε ιδέα. «Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος με όλα όσα λέγονται για μένα», δήλωσε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν αναφορικά με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος: «Οτι είμαι, λέει, πρώην μαφιόζος, μεγαλοεπιχειρηματίας ή ότι το διαμέρισμα όπου έζησα 40 χρόνια ήταν ένα μπουρδέλο». «Αν όλα αυτά συνεχιστούν», προειδοποίησε, «θα λάβω μέτρα» μέσω δικηγόρου.

Σχέση ανάμεσα στο διαμέρισμα και την κορσικανική μαφία υπάρχει τελικά;

Η σχέση είναι «έμμεση και συμπτωματική», ξεκαθαρίζει η «Μοντ». Η Εμανιέλ Χοκ υπήρξε σύντροφος του ηθοποιού Μισέλ Φερατσί, που καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή στο πλαίσιο της εξάρθρωσης μιας «λέσχης πόκερ» στο Παρίσι που λειτουργούσε για χρόνια ως πλυντήριο για μια συμμορία της Κορσικής ονόματι… «Θαλάσσια Αύρα». Το ζευγάρι έχει χωρίσει εδώ και έξι χρόνια. Αλλά από τα τέλη του 2011, η Χοκ κατοικούσε στο επίμαχο διαμέρισμα μαζί με τα παιδιά που έχει αποκτήσει με τον Φερατσί και τα οποία φέρουν το όνομά του –εξ ου και η εμφάνιση του ονόματός του σε αυτήν τη διεύθυνση, στο γραμματοκιβώτιο και στον τηλεφωνικό κατάλογο. Μετά τον χωρισμό της όμως με τον Φερατσί, η Χοκ είχε συνάψει σχέση με τον Φρανσουά Μασινί, έναν ύποπτο ως μέλος κορσικανικής εγκληματικής οργάνωσης που δολοφονήθηκε στην Κορσική τον περασμένο Μάιο. Στο πλαίσιο της έρευνας, μάλιστα, κλήθηκε τρεις φορές να καταθέσει τους τελευταίους μήνες ως μάρτυρας. Σύμφωνα όμως με το Ελιζέ, ο Φρανσουά Ολάντ γνώριζε μόνο το όνομα της ενοίκου του διαμερίσματος, φίλης της Ζιλί Γκαγέ από παλιά.

Τίθεται θέμα ασφάλειας του γάλλου προέδρου, όπως υποστήριξε η διευθύντρια του «Κλόουζερ»;

Σύμφωνα πάντα με τη «Μοντ» ο Φρανσουά Ολάντ χαίρει συνεχούς προστασίας∙ έχει πάντα μαζί του δυο άνδρες, έμπιστους αστυνομικούς τους οποίους έχει επιλέξει προσωπικά. Αυτοί τον συνοδεύουν «σε όλες τις ιδιωτικές μετακινήσεις του», αυτοί τον συνόδευαν και στις επισκέψεις του στην οδό Σιρκ –προφανώς πρόκειται για τον οδηγό του σκούτερ καθώς και για τον σωματοφύλακα που εμφανίζεται να μπαινοβγαίνει πριν από τον Ολάντ στο διαμέρισμα και να φέρνει κρουασάν το επόμενο πρωί. Οι αστυνομικοί αυτοί όμως δεν διερεύνησαν το παρελθόν της ενοίκου του διαμερίσματος∙ ούτε κατάφεραν να εντοπίσουν τους παπαράτσι που υπενοικίασαν απέναντι διαμέρισμα, παρότι η φήμη περί κρυφής σχέσης του με την Γκαγέ κυκλοφορούσε στη Γαλλία μήνες. Η επιθεωρητής Σοφί Χατ, η επικεφαλής της Ομάδας Ασφάλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας (PGPR), θα κληθεί ασφαλώς να δώσει εξηγήσεις στους ανωτέρους της.

Μπορεί να βρίσκονται πολιτικοί εχθροί του Ολάντ πίσω από την αποκάλυψη που έκανε το περιοδικό;

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει εκφραστεί δημοσίως τις τελευταίες ημέρες, πιστός συνεργάτης του ωστόσο δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ κλονίζεται, δεν μπορεί να του φέρνει δάκρυα…». Ο Ολάντ είχε υποσχεθεί να είναι ένας «νορμάλ πρόεδρος», είχε υποσχεθεί μία «υποδειγματική θητεία», σε πλήρη αντιδιαστολή με εκείνη του προκατόχου του, και τώρα «όλες οι υποσχέσεις καταρρέουν». Βέβαια από εδώ μέχρι να «δει» κανείς συνωμοσίες πίσω από την αποκάλυψη της παράλληλης σχέσης του Ολάντ υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η «Μοντ» πάντως σημείωσε πως ο Ολάντ ανέκαθεν θεωρούσε τον Σαρκοζί ως «τον βασικό του αντίπαλο ενόψει μιας μελλοντικής επανεκλογής του το 2017» και πως «ο παλιός ένοικος του Ελιζέ έχει διατηρήσει ισχυρούς υποστηρικτές στους κόλπους της αστυνομίας», συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής ασφάλειας.

Τι πολιτικό αντίκτυπο θα έχει στον γάλλο πρόεδρο η όλη υπόθεση;

«Δύσκολα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις σε αυτό το στάδιο», ομολογούσε χθες στενός συνεργάτης του Ολάντ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων αδιαφορεί, ο γάλλος πρόεδρος μάλιστα τσίμπησε δυο μονάδες δημοτικότητας σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Αλλά η «υπόθεση Γκαγέ» εξακολουθεί να απασχολεί τον Τύπο, είναι βέβαιο πως θα επισκιάσει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι βέβαιο πως θα αξιοποιηθεί (και) στο μέλλον από τη Δεξιά, είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να στοιχειώνει έναν Φρανσουά Ολάντ που ήλπιζε σε μια νέα, ευνοϊκότερη «επανεκκίνηση» της προεδρίας του.